mikor kapcsoljuk be a fűtést?

2018.09.28. 11:26

Fázik? Minden, amit tudni kell a fűtési szezon indulásáról

Az időjárás meglehetősen hűvösre fordult, és az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban is őszies marad, emiatt több háztartásban is befűtenek a napokban.

Horváth Virág

A fűtési időszak a távfűtésben szeptember 15-től következő év május 15-ig tart. Ennek megfelelően természetesen már van lehetőség a fűtés bekapcsolására. Veszprémben 125 távfűtött épületből jelenleg 44 épület kérte a szolgáltatás megindítását, de további megrendelések is folyamatosan érkeznek. A megrendeléseknek mindenhol eleget tudtunk tenni – mondta el a veol.hu kérdésére Polhammer Kálmán a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. Hőszolgáltatási Igazgatója.

https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat/photos/a.234597536616082/1861277590614727/?type=3&theater

 

Mikor indul a fűtési szezon a távfűtésben?

A folyamatos távhőszolgáltatás időszaka október 15-től április 15-ig tart. A felhasználói közösség képviselője – általában a közös képviselő, vagy a lakásszövetkezeti elnök – szerződésben nyilatkozhatott arról, hogy szeptember 15. és október 14. között a fűtési célú távhőszolgáltatás megkezdését milyen napi középhőmérséklet értékhez köti vagy egyedi megrendelés alapján az elindításról rendelkezik. A lakóépületek többségénél a szerződésben 12oC-14oC közötti napi középhőmérséklet került megadásra, mint fűtési határhőmérséklet.

A fűtés indítására vonatkozó igénybejelentést a közösség megbízottja formanyomtatványon a Haszkovó utcai diszpécserközpontunkba személyesen leadhatja, de ezt az igénybejelentést elfogadjuk levélben, faxon és e-mailben is – mondta el Polhammer Kálmán.

A fűtés bekapcsolása szabályozott üzemmódú szolgáltatást jelent. Amennyiben a külső hőfok egy meghatározott érték fölé emelkedik (ez általában 16oC) a fűtés automatikusan leáll, míg a hőmérséklet csökkenésével újra indul, ezzel megakadályozva az épületszintű túlfűtés kialakulását.

A fűtésszolgáltatás megkezdésének feltételei távfűtéses lakásokban

A fűtésszolgáltatás indításának feltétele az épületek belső fűtési hálózatának üzemképes állapota. Ez a fűtési rendszer feltöltését, légtelenítését jelenti. A távfűtéses épületek belső rendszereinek karbantartása a tulajdonos (díjfizető, társasház, lakásszövetkezet) feladata. A VKSZ Zrt-vel szerződéssel rendelkező épületeknél ezt természetesen a távhőszolgáltató végzi el.

TIPP

A fűtési rendszer légtelenítésnél fontos, hogy a radiátorok előtti elzáró illetve szabályozószelepek nyitott állapotban legyenek, így biztosítva a levegő távozását a légtelenítési pontok felé.

A távfűtött épületek jelentős részében termosztatikus radiátorszelep van felszerelve a hőleadókra. Gyakran előfordul, hogy a felhasználó hiába nyitja ki a szelepet, a levegő akkor is beszorul a radiátorba, mely probléma csak fűtés indításakor észlelhető. A jelenség magyarázata, hogy a szeleptányér leragad a szelepülésre. Kérjük fogyasztóinkat, hogy ilyen esetekben szakember segítségét vegyék igénybe! Javasoljuk, hogy használják ki a termosztatikus radiátorszelep nyújtotta előnyöket a kívánt hőmérséklet elérése érdekében, egyben kerüljék a szelepek hosszabb időre történő teljes lezárását – tette hozzá a VKSZ Zrt. munkatársa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában