zöld praktikák a zöldlakban

2018.06.11. 07:00

Némi odafigyeléssel bármelyik erkély édenkertté varázsolható

Erkélyzöldítő délelőttöt hirdetett a ZöldLak és a Birs OTI Magyarország szombatra, melynek eredményeként gondosan elültetett palánták születtek a ZöldLakban.

Leitner Vera

Fotó: Nagy Lajos / Napló

Mátyás Mónika, a ZöldLak vezetője elárulta, a programhoz az ötlet az adta, hogy a magyarok nagy része az erkélyét lom tárolására használja, csupán kevesen fordítják ezt a néhány négyzetmétert feltöltődésre, főleg növénytermesztésre. A szombati erkélyzöldítés során a ZöldLakban előbb Kérey Dóra kertész tartott részletes előadást arról, miként érdemes az erkélyen történő kertészkedésbe belevágni.

Fotó: Nagy Lajos / Napló

A balkon- és teraszkertészkedés témakörét felölelő előadás során a szakember felhívta rá a figyelmet, hogy minél kisebb az edény, annál hamarabb kiszárad a növényünk, így sokat segíthetünk azzal, ha nagyobb cserépbe, edénybe ültetjük a növényt, mely lehetőleg minél világosabb felületű, illetve fából vagy agyagból készült. Lényeges szempont az is, hogy a növénytartó edény, virágláda rendelkezzen legyen víztartó zónával, ahonnan ő maga tudja felszívni a vizet. Hasznos ötlet az agyaggranulátum és a geotextil használata, de a kiselejtezett, nagyobb darabokra összetört agyagcserepek is kiválóan funkcionálnak, így ezeket is elhelyezhetjük az edény aljában, a virágföld alá, megtartják a nedvességet, és nem engedik kiszáradni a növényt.

Kérey Dóra szerint a napsütötte teraszokra inkább aromás fűszernövények vagy paradicsom elhelyezése javasolt, míg a kevésbé napos balkonokat például az árnyéktűrőbb leveles zöldségek, salátafélék kedvelik. Az előadó arról is beszámolt, hogy a nagy bevásárlóközpontokban kapható növényeket másként kell kezelni, mint azokat a palántákat, melyek természetes körülmények között fejlődtek ki, hiszen a tömegcikként termesztett palánták, növények szövetszerkezete megváltozik az inkubátorhoz hasonlatos művi környezetben, melyben nevelik őket. Ez a módosított növényszerkezet pedig gyakran azt eredményezi, hogy amint a vásárló hazaviszi, s meglocsolja, esetleg átülteti az új növényt, az váratlanul reagál a valós tápanyagokra, így a várhatóval szemben épp ellenkezőleg reagál a szokatlan körülményekre, ilyenkor pedig a növényt gondozó nem érti, mi lehet probléma. Ilyen esetekben érdemes nem azonnal várni a növény feléledésére, hiszen néhány hétbe is beletelhet, mire magához tér és megszokja az új környezetet.

A szakember elmondta, különböző szempontok szerint eltérő módon értékelhetjük azt, mi számít biogazdálkodásnak, azonban a talaj és a talajélet egészsége minden esetben kiemelten fontos, ezért nem szabad, hogy a talaj, melyben gazdálkodni, bármilyen céllal növényeket termeszteni szeretnénk gombafajokban, baktériumokban, mikroorganizmusokban vagy éppen gilisztákban szegénnyé váljon a különböző vegyszerek alkalmazásának következtében.

Szó esett arról is, hogy a mulcsozás, a talaj betakarása hatékony eljárás a gyomok visszaszorítására, a talaj vízgazdálkodásának javítására, tápanyag pótlására, és változatos módokon, fenyőkéreggel, szalmával, szénával vagy éppen avarral is történhet, minden esetben megóvja a talajt a kiszáradástól, és elősegíti annak lazává, porhanyóssá válását.

Ezt követően a programon részt vevők hozzáláttak a Zöldlak által biztosított paradicsom-, kakukkfű-, bazsalikom- és paprikapalánták elültetéséhez, immár mindazzal a szakértelemmel, melyet az előzetes előadás során elsajátítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában