Gazdaság

2006.06.15. 22:00

Felerõsítették a hangjukat

<b>Egyre markánsabb a kereskedelmi és iparkamara érdek-képviseleti tevékenysége</b>

Mórocz Zsolt

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) május végén meg- tartott küldöttértekezletén értékelték ki a szervezet 2005. évi tevékenyégét. Dr. Fazekas János elnök szerint fajsúlyos az az anyag, ami a tavalyi tevékenységet és eredményeket foglalja össze. Ebbõl szemezgettünk.A VKIK megfelelõ háttér- anyagot biztosított az orszá- gos kamara vezetésének érdekvédelmi tevékenységéhez, szögezte le az elnök. Másik nagyon lényeges kamarai feladat volt, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv II-vel kapcsolatban meg- felelõ információt nyújtsanak a terv készítõinek. Ugyanakkor lehetõséget kellett biztosítani a vállalkozók számára is, hogy megismerjék ennek belsõ tartalmát. Ennek érdekében a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség bevonásával kistérségi konzultációkat szervez. Jól szolgálta a vállalkozói tevékenységet a Széchenyi-kártya. Veszprém megyében tavaly több mint 500 kártyát adtak ki, ez több mint kétmilliárd forint kihelyezését jelentette. Továbbra is eredményesen végezték az oktatási, képzési feladataikat, amire a jövõben szintén nagy hangsúlyt fektetnek.Dr. Fazekas János elmondta, a tagság véleményének figyelembevételével állították össze az idei munkatervüket, amit a küldöttgyûlés elfogadott. 2006-ban folytatják mindazt, ami korábban sikeres volt. Továbbra is határozott érdekérvényesítõ tevékenységre van szükség. Ez jól mûködik, hiszen az országos kamara részérõl naponta jelentek, jelennek meg nyilatkozatok. Az önkormányzati választásokat követõen szeretnének leülni a polgármesterekkel a kamara szerepét és feladatát érzékeltetni, illetõleg átbeszélni a területre vonatkozó fejlesztési elképzeléseket. Tovább kívánnak foglalkozni a szakképzési tevékenységgel. Ennek keretében az a cél, hogy a gyakorlati igények és az oktatás kibocsátá- sa összhangban legyen.A kamarai elnökség szerepe, feladata a testületi döntések meghozatala, ami megfelelõ felkészültséget igényel a tagoktól. Az elnökségbe újonnan bekerült Tornai Tamás, aki az ipari tagozatot képviseli. Komoly szakmai tapasztalatokkal rendelkezik, így mindenképpen segíteni tudja a munkájukat. Az sem utolsó szempont, hogy az adott területen népszerûsíteni fogja a kamara tevékenységét, hogy nõjön a taglétszám. E célt szolgálja egyébként az országos elnökség kezdeményezése, amely a regisztráció bevezetésérõl szól. Ez szin- tén elõsegítheti a szervezet elismertségét, népszerûségét - és annak beismerését, hogy szükség van a kamarára. A kamara országos vezetése rendszeresen hallatta hangját érdemi elképzeléseket dolgozott ki az adórendszer korszerûsítésére. Elsõként a kamara pendítette meg az államháztartás gondjait, s tett javaslatot ennek korszerûsítésére, a kormány és a kamara közötti munkamegosztás ésszerûsítésére. Mindezek alapján állt össze a kamara - választások elõtt megjelentetett - hétpontos ajánlása. A kormánnyal - konzultatív jelleggel - mûködött az információcsere.
A kamara országos elnöksége a közelmúltban ülésezett. Azt a stratégiát vitatták meg, hogy a kormányprogram ismeretében miként folytassák az érdek-képviseleti munkát, milyen szerep vár a kamarára a kormányprogram végrehajtásában, illetve annak alakításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!