Gazdaság

2006.10.17. 02:28

Legyen béke az építőiparban

Balatonfüred (tt) - Az építőipari ágazati kollektív szerződés egy olyan átlátható és betartható keretszerződés, amely a munkáltató és a munkavállaló érdekeit egyaránt szolgálja.

Tremmer Tamás

Magyarországon jelenleg 93 ezer építőipari vállalkozás létezik, a szektorban háromszázezer ember dolgozik. Az iparág hazánk GDP-jéhez négy százalékkal járul hozzá, mindez Balatonfüreden hangzott el. Az Építőipari Ágazat Párbeszéd Bizottság az ipartestületekkel közösen szeptember 14-október 26-a között 11 előadást tartott az országban, amelyen az építőipari ágazati kollektív szerződés tartalmát ismertetik. Nagy János, az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) ügyvezető elnöke elmondta, 1992 óta több kísérletet tettek arra, hogy elfogadtassanak egy építőipari ágazati kollektív szerződést, de a munka idén érett be. Dudás János szakértőként aktív részese volt a szerződés megalkotásának. Elárulta, a KSZ éles vita után alakult ki. Legsarkalatosabb pontja a bértarifa-táblázat, amelyet úgy kellett elfogadtatni, hogy Nyugat- és Kelet-Magyarországon egyaránt betartható legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!