Éneke betölti a tájat

2018.01.04. 14:30

Ritkán látható védett madár a karmazsinpirók

Életemben az első karmazsinpirókot (Carpodacus erythrinus) 1997. június 14-én láttam a szlovákiai a Poprád-folyó menti füzesekben, ekkor két éneklő hím és négy tojó került a távcső lencséje elé. Nagy volt az öröm.

ifj. Vasuta Gábor

A párok egész életre alakulnak ki Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Idehaza 2004. július 26-án Tapolcán énekelt egy csodaszép hím. Négy esztendő múlva május 28-án a Vas megyei Felsőmarác település határában egy hím madarat figyelhettem meg. Éneke betöltötte a hajnali tájat. Az elmúlt években a Kőszeg határában fekvő Abért-tónál álló életfákon májusban mindig megjelenik egy vagy két éneklő hím karmazsinpirók.

A párok egész életre alakulnak ki Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy 2015. június 3-án láthattam is egy fiatal és egy öreg hímet. A fajról tudni kell, hogy vonuláson fel-felbukkan, de ritkán, azonban tavaly sikerült a költését is bizonyítani hazákban, amikor is háromtojásos fészkét találták meg. Hazánkba későn érkezik meg a kőszegi ismert – most már – költőhelyére. Európában Finnországban, Belorussziában és Észtországban költ, míg kisebb állományok költenek Svédországban, Lengyelországban és Litvániában. Költőhelye ezen országokban hegyek és lápok bokrosai, bozótos hegyoldalai. A párok egész életre alakulnak ki. Költőhelyéhez is ragaszkodik, a fészek fél métertől két méter magasságig épül. Közép-Európában a fészek különböző cserjéken, míg északon nagyrészt fiatal lucfenyők ágtövei között vagy borókán épül. Védett madárfaj, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában