Örömet ad

2018.03.19. 09:00

A körtánc, amely kortól függetlenül felszabadít

Örömet ad, felszabadít, egyszerűen magával ragad mindenkit a körtánc. Így vallanak róla Szabó Gabriella körtánc- oktató tanítványai.

Tóth B. Zsuzsa

A körtáncban nyitott, elfogadó a társaság Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A körtáncmozgalmat Bernhard Wosien német balettmester indította el a '70-es években Skóciában, ahol talált egy spirituális kört, amellyel megvalósíthatta.

A népek táncait tanulmányozva vizsgálta, hogy azok miként hatnak a lélekre. A négy elem, a tűz, levegő, föld, víz szerint osztotta fel a táncokat. Mivel a kör a legtökéletesebb forma, ezért döntött a körben táncolás mellett. Többnyire világzenére, népdalokra, népdalfeldolgozásokra, azokra épülő filmzenékre, latin ritmusokra készített egyszerű koreográfiákat, könnyebb és nehezebb táncok, délszláv, görög, zsidó és tüzes cigány táncok lépéseit felhasználva. A körtáncnak ma már sok nyugat-európai országban is van követője, sőt, Brazíliában szintén. A körtáncban nem fontos, hogy pontosak legyenek a lépések, amelyek minden alkalommal egyre könnyebbek a táncolók számára. Szabó Gabriella vallja, hogy életre szóló vonzalom szövődött közte és a körtánc között.

- Nagyon élvezem az örömöt, a szabadság érzését, amit a körtánc ad. Nem volt ez szerelem első látásra. Akkor lángolt fel a szenvedély, amikor belekóstoltam a módszertanba, amikor magával ragadott a tánc, a zene. Úgy érzem, ez a szerelem örökké tart – mondja Gabi, aki különböző népek táncainak lépéseiből állítja össze a koreográfiát. Sok magyar népdalt, feldolgozást beilleszt a táncba. A kétórás körtáncokon a nyitótáncot egyre gyorsabb koreográfiák követik, végül táncmeditációval, esti imával, majd szabad tánccal zárul az est.

A körtáncban nyitott, elfogadó a társaság Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Ma a nők közül sokan nem tudnák másként megélni a táncot, mert nincs hol vagy kivel táncolniuk. A körtáncban a résztvevők egy-egy koreográfia után megállnak, megvizsgálják, miként hat rájuk a tánc. Ilyenkor gátak oldódnak, a tánc segíti a töltekezést. Fejleszti a koncentrációt, ritmusérzéket, aki táncol, meditatív állapotba kerül – mondja Gabi. A körtánc résztvevői szerint a kellemes hangulatú együttlét és a zene oldja a stresszt, a tánc segít megélni a harmóniát, felszabadít, befelé figyelésre tanít, mindannyiunkat kiszakít a monoton hétköznapokból. A táncok alatt egy időben élhetik meg a befelé fordulás és a körhöz tartozás élményét. Találkoznak önmagukkal, és érzik a női kör támogató erejét.

Ahogy elindul a zene, helyükre kerülnek a mozdulatok, de a legjobb, amikor a táncosokat viszi magával a kör ereje körbe-körbe. Itt nincs megfelelési és teljesítménykényszer. Nyitott, elfogadó, derűs, kellemes a társaság. A jól összeválogatott zenékkel a legjobb kikapcsolódás lehet a körtánc. Egy-egy alkalom hosszú időre feltölti a körtánc résztvevőit építő energiával. Ezért hálásak Gabinak a lehetőségért, a tudásért, amit megoszt velük, és amelyet az ő pozitív személyisége gazdagít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában