tombol a bikiniszezon

2018.06.30. 08:00

A türelem és az akaraterő a kulcs az álomalak elérésében

Pápa A strandszezon beköszöntével sokan kétségbeesett lépésekre szánják el magukat az álomalak elérésének vagy megközelítésének reményében. A csodálatos és gyors átváltozást ígérő módszerek azonban leginkább csak a pénztárcánkat teszik karcsúbbá.

Polgár Bettina

Csak személyre szabott programmal érdemes belevágni az alakformálásba Fotó: Pesthy Márton/Napló

– A legnagyobb buktató, ha valaki egy termék megvásárlásában látja a garanciát arra, hogy változtasson magán. Ez a hozzáállás egyenes út a totális kudarchoz. Még akkor is, ha a legtöbben ezt próbálják választani – hangsúlyozta Farkas Tamás edzőtermi tréner.

Kiemelte, önmagában a feltételezés is botrányos, hogy bármilyen alakformáláshoz a pénzen keresztül vezet az út. – Aki arra hivatkozik, hogy nincs elég ideje és pénze a fogyáshoz, az gyenge és lusta. Aki pedig azt gondolja, hogy méregdrága eszközökkel, módszerekkel, termékekkel hamarabb ér el eredményt, az megvezetett balek. A valódi alakformálásnak sokkal egyszerűbb és költségmentesebb formái vannak, ezek alapja az akaraterő és a türelem. Mindkettő kiveszőben van az emberekből – fogalmazott Farkas Tamás.

Farkas Tamás edzőtermi tréner Fotó: Polgár Bettina/Napló

A mostanság felkapott léböjtkúrák kapcsán a szakember megjegyezte, mindig is óvakodott az olyan „ígéretes” módszerektől, amelyek pár napig tartanak, és ezalatt „garantálnak” számottevő eredményt.

– Szerintem óriási felelősség úgy ajánlani valakiknek bármilyen metódust, hogy nem ismerjük az adottságait, a szokásait, az egészségügyi állapotát. Ezt mindig kockázatosnak és veszélyesnek tartottam. Komolyan azt gondolja valaki, hogy ha egész esztendőben helytelenül táplálkozik, mozgásszegény életmódban senyved, akkor az ötnapos léböjtkúra helyre rakja testileg-lelkileg? Sokkal inkább értelmetlen és kockázatos vezeklés ez, mint egészségmegőrző módszer – mutatott rá.

Csak személyre szabott programmal érdemes belevágni az alakformálásba Fotó: Pesthy Márton/Napló

Farkas Tamás kifejtette, változó, hogy milyen arányban múlik a mozgáson és a helyes táplálkozáson a fogyás.

– A test hihetetlenül gyorsan alkalmazkodik. Ami kezdetben jó, később már lelassítja az átalakulást. Ezért változtatni kell az edzésnapok számát, az edzések intenzitását, az aerob- és anaerobtréningek arányát. És persze mindezt elronthatjuk azzal, ha nem a megfelelő étrendet követjük. Közismert vélekedés, hogy nagyobbrészt a táplálkozáson múlik, ki milyen eredményt ér el az alakformálás területén. Azt hiszem, ezt a tézist el is fogadhatjuk, mert az a tapasztalatom, hogy a legtöbbek esetében az edzéseken való részvétel maradéktalanul teljesül, a diéta betartása azonban már némi kívánnivalót hagy maga után. Bár valóban roppant nehéz hosszú heteken át minden áldott nap ellenállni a sok-sok kísértésnek, és az előírtak szerint étkezni – tette hozzá. Leszögezte, nagyon fontos a személyre szabott étrend és edzésterv. – Felesleges és hiábavaló ráerőltetni valakire olyan ruhát, amelyik nem illik rá. Nagyon sokszor hangzanak el általánosságok, amelyek azonban finomításokra szorulnak. Csak személyre szabott programmal érdemes belevágni az alakformálásba, hiszen igazi eredmény csak így érhető el. Figyelembe kell venni a célokat, az adottságokat, a lehetőségeket, a jelenlegi kondíciót, az egészségi állapotot, a terhelhetőséget, a múltbéli eredményeket, a táplálkozási szokásokat. Az igazi alakformálás és egészségmegőrzés csakis ezek alapján működik – zárta Farkas Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában