Kultúrtörténeti emlékhelyünk

2019.06.02. 07:00

A pápalátogatás jelentősen felélénkíti a zarándokturizmust Erdélyben

Több százezer zarándokot várnak Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére és a pünkösdi búcsúra.

Napló

Ferenc pápa miseruhája a csíksomlyói jelképekkel, hátoldalát a pápalátogatás jelmondata és logója is díszíti

Fotó: romkat.ro

Az idei kettős ünnep, a június 1-jei pápalátogatás és az egy héttel későbbi hagyományos pünkösdi búcsújárás felélénkíti a zarándokturizmust Erdély határain kívülről is.

Ferenc pápa miseruhája a csíksomlyói jelképekkel, hátoldalát a pápalátogatás jelmondata és logója is díszíti Fotó: romkat.ro

A magyar kormány támogatásával bővült a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben álló Hármashalom-oltár színpada, új liturgikus bútorokat helyeztek el, és felújították a csíksomlyói Jakab Antal házat, ahol a misét követően ebédel majd Ferenc pápa. Az első székelyföldi pápalátogatásra elkészült a Szentatya különlegesnek mondható miseruhája, amely a szatmári tervezőművész, Sabau Trifu Cristina alkotása.

A fehér alapon selyem- és aranyszálat, színes kelméket ötvöző meleg tónusú kompozíció a magyarság egyik legnagyobb zarándokhelyét és kultúrtörténeti emlékét, a csíksomlyói kegytemplomot és 500 éves kegyszobrát, Szűz Máriát a kis Jézussal jeleníti meg. A sárga, barna, bordó és piros árnyalatú miseruha hátoldalát pedig magyar felirat – Járjunk együtt! –, a pápalátogatás jelmondata és logója díszíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában