gyakorlat a kórházbarlangban

2019.10.05. 07:00

Barlangi mentők hozták a felszínre a sérült búvárt Tapolcán

Mentőbúvárok, barlangi mentők és a katasztrófavédelem munkatársai gyakorlatoztak együtt a Kórházbarlangban. A gyakorlat során imitált szituációban egy sérült búvárt kellett a felszínre hozniuk a barlangi mentőknek.

Tóth B. Zsuzsa

A gyakorlat során meg kellett keresniük a búvármentőknek a bajba jutott búvárt a szűk járatokban Fotó: mentők

Fotó: mentők

Amint azt a helyszínen Schäfer István, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője elmondta lapunknak, az imitált barlangi mentőgyakorlat során vízbetörés történt, egy búvár megsérült a barlangban. – A tapolcai Kórházbarlangnak vannak olyan járatai, amelyek csak barlangászok által járhatók. A barlang egyik pontja egy tóban végződik, a továbbjutás onnantól csak búvárfelszereléssel lehetséges. A barlang úgynevezett Amfora terméből több száz méternyi víz alatti járat indul, a búvárok ezekben végeztek kutatásokat, amikor a baleset történt. A mentés során a mentőbúvárok száraz részre hozták a sérültet, átadták a barlangi mentőknek, akik a felszínre hozták – mondta a riasztásvezető.

A gyakorlat során meg kellett keresniük a búvármentőknek a bajba jutott búvárt a szűk járatokban Fotó: mentők

A barlangi mentők évente több mentő gyakorlatot végeznek a megye bakonyi barlangjaiban, hogy gyakorolják az együttműködést. Nincs olyan barlang a Bakonyban, ahol még nem tartottak gyakorlatot. Tudják, melyikben milyen módszerekkel lehet menteni, de elhagyott épületekben, laktanyák területén, magasban és mélyben szintén gyakorolnak együtt.

Vízi Ottó tűzoltó alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelőtől megtudtuk, hogy a tavalyi thaiföldi barlangi baleset rámutatott, milyen fontos vizes barlangokban is gyakorolniuk. A búvárokkal és barlangi mentőkkel már 2012 óta tartanak közös gyakorlatokat. A cél, hogy megismerkedjenek egymással, a barlangokkal, az esetleges szituációkkal, vészhelyzetekkel.

2012-ben több önkéntes mentőszervezet részvételével megyei, 2015-ben pedig minden járásban járási mentőcsoport alakult, de azt követően már több településen is hasonló önkéntes mentőcsoportok alakultak. A megyei mentőcsoport közepes városi kutató-mentő, kutyás kereső, búvár mentő és kötéltechnikai nemzeti minősítéssel rendelkezik. A megyei mentőcsoport tagja a Kővágóörsi és a Zalahaláp-Sáskai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara, a Veszprém Megyei Búvár Egyesület, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezete és a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat.

Olajos Károly, a Magyar Technikai és Tömegsportklubok Szövetsége Veszprém Megyei Búvárklub elnöke arról beszélt, hogy az imitációs gyakorlat során meg kellett keresnie két búvármentőnek a bajba jutott búvárt a járatokban. A vízzel elzárt, de levegős teremből kellett egymást biztosítva felkutatniuk és kihozniuk a búvárt. Az egyikük ápolta, a másik búvár beszámolt a sérült állapotáról a helyszínen tartózkodó búvárorvosnak. Amint kihozták, átadták a szárazföldi barlangi mentőknek, akik további ellátásban részesítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában