2020.01.14. 07:00
A hagyományos disznóölés kellemes közösségi program is egyben
A hízott disznó perzselés után lehúzott körméből itták a házi gyümölcspálinkát a közösségi disznóölésen segítők. Az Ajkarendekért Egyesület az idén január 11-én, szombaton tartotta a hagyományos, sokak által várt programot.
A hagyományos disznóölés résztvevői a hízó lehúzott körméből itták a házi pálinkát
Fotó: Tisler Anna
Töltl Jánostól, a Regenbogen művelődési ház vezetőjétől megtudtuk, a 180 kilós állatot az egyik helyi gazdától vásárolták, aki ott helyben le is vágta azt. A disznót a művelődési házba szállították, majd a 25 önkéntesből álló, jól összeszokott brigád elkezdte a munkát. Többen jöttek a faluból kisgyermekekkel, akik most először nézhették végig, hogyan lesz a disznó húsából hurka és kolbász.
A munka reggel negyed nyolc körül kezdődött, három asztalon darabolták a húst, készítették az üstöket. A konyhában Pék Suzi már készítette a helyi sajátosságot, a böllérreggelit. Kérésünkre a receptet is elárulta. Hagyma dinsztelve, paprika, paradicsom, majd darabokra vágott hús, amint a pörkölt elkészült, tesz bele májat, majd a végén velőt. Ízletes, kiadós és hamar el is készül.
Töltl Jánostól megtudtuk, hurkát és kolbászt is töltenek, valamint 10 kilogramm szalámi szintén készül, amit a közösségi rendezvényeken fogyasztanak majd el. A kocsonyahúst lesózták, majd a farsangi bálra, február 15-re főzik meg a kocsonyát.
Este hat órakor egy másik hagyományőrző program, a sautanz kezdődött a művelődési házban. A sváb településeken szokás volt, hogy a falubeliek bohócruhába öltözve a disznóvágás estéjén felkeresték a háziakat, énekeltek, mókáztak, majd a háziak megvendégelték őket a disznótorosból. Ma már a bohócruha elmaradt, de a toros káposzta, a hurka, a kolbász, a sült hús elfogyasztása után a közös éneklés még szokás.