Böllérreggeli Ajkarendeken

2020.01.14. 07:00

A hagyományos disznóölés kellemes közösségi program is egyben

A hízott disznó perzselés után lehúzott körméből itták a házi gyümölcspálinkát a közösségi disznóölésen segítők. Az Ajkarendekért Egyesület az idén január 11-én, szombaton tartotta a hagyományos, sokak által várt programot.

Tisler Anna

A hagyományos disznóölés résztvevői a hízó lehúzott körméből itták a házi pálinkát

Fotó: Tisler Anna

Töltl Jánostól, a Regenbogen művelődési ház vezetőjétől megtudtuk, a 180 kilós állatot az egyik helyi gazdától vásárolták, aki ott helyben le is vágta azt. A disznót a művelődési házba szállították, majd a 25 önkéntesből álló, jól összeszokott brigád elkezdte a munkát. Többen jöttek a faluból kisgyermekekkel, akik most először nézhették végig, hogyan lesz a disznó húsából hurka és kolbász.

A munka reggel negyed nyolc körül kezdődött, három asztalon darabolták a húst, készítették az üstöket. A konyhában Pék Suzi már készítette a helyi sajátosságot, a böllérreggelit. Kérésünkre a receptet is elárulta. Hagyma dinsztelve, paprika, paradicsom, majd darabokra vágott hús, amint a pörkölt elkészült, tesz bele májat, majd a végén velőt. Ízletes, kiadós és hamar el is készül.

Töltl Jánostól megtudtuk, hurkát és kolbászt is töltenek, valamint 10 kilogramm szalámi szintén készül, amit a közösségi rendezvényeken fogyasztanak majd el. A kocsonyahúst lesózták, majd a farsangi bálra, február 15-re főzik meg a kocsonyát.

A hagyományos disznóölés résztvevői a hízó lehúzott körméből itták a házi pálinkát
Fotó: Tisler Anna

Este hat órakor egy másik hagyományőrző program, a sautanz kezdődött a művelődési házban. A sváb településeken szokás volt, hogy a falubeliek bohócruhába öltözve a disznóvágás estéjén felkeresték a háziakat, énekeltek, mókáztak, majd a háziak megvendégelték őket a disznótorosból. Ma már a bohócruha elmaradt, de a toros káposzta, a hurka, a kolbász, a sült hús elfogyasztása után a közös éneklés még szokás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában