Család és karrier egyszerre

2020.02.08. 11:00

A tudatos szakma- és párválasztásra ösztönöz Makó Judit coach

Mit várhat egy érettségi előtt álló fiatal nő a jövőtől, mire figyeljen párválasztáskor, hogyan határozza meg magát, vagy kivé váljon? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Makó Judit ötgyermekes család­anya, feleség és coach a házasság hete alkalmából a Padányi Iskolában egy jövő heti előadásán.

Sági Ági

Makó Judit: A kritikus gondolkodás formálja a személyiséget és segít a saját lábra állásban

Fotó: Sági Ági/Napló

– Ezek a fiatal nők az életük egyik fordulópontján állnak, és a jövővel kapcsolatban gyakran csak annyit fogalmaznak meg, hogy sikeresek szeretnének lenni. Kérdés, kinek mit jelent a siker.

Az a siker, amit az a digitalizált világ sugall, amibe ők már beleszülettek, vagy van más is, amire ők még fiatal felnőttként nem is gondolnak, vagy nemet mondanak arra. Ilyen lehet a házasság, az elköteleződés egyetlen férfi mellett, vagy akár az, hogy letegyék a voksot egy szakma mellett. Én ebben szeretném őket bátorítani, és a saját példámon keresztül megmutatni, hogy attól, ha valaki megházasodik, feleséggé válik, gyermeke születik, nem kell lemondania a karrier vágyáról, mert a kettő együtt is működhet. Szeretném nekik elmondani, hogy a család nem a külsőségekről és az anyagi javakról szól, de hatalmas sikerélményeket adhat – mondta el Makó Judit.

Véleménye szerint teljesen normális, ha 18–20 évesen nem szerepel még a tervek között a férjhez menés és a család­alapítás, szerinte a házasság örömeiről és nehézségeiről ebben az életkorban még felesleges beszélni. A fiatalok elé inkább példát érdemes állítani, olyan emberek példáját, akik egyensúlyban vannak az életben. Sok fiatal csonka családban él, nincs előtte működő családmodell, lelki sérülésekkel küzd. Fontos, hogy bátorítást kapjanak arra, hogy a saját útjukat járva, egyensúlyban magukkal hozzanak döntéseket, és építsék fel a maguk jövőképét.

Makó Judit: A kritikus gondolkodás formálja a személyiséget és segít a saját lábra állásban
Fotó: Sági Ági/Napló

– Ebben a korban helye van a dacnak, a lázadásnak, a felnőtt társadalom működését, a fennálló rendszert megkérdőjelező gondolatoknak. A kritikus gondolkodás formálja a személyiséget és segít a saját lábra állásban. A lányok hamarabb érnek, lehet nekik beszélni arról, hogy életük két alappillérét, a magánéletet és a hivatást meghatározó döntéseket megfontoltan hozzák. Ne a nagy őt keressék, aki kiegészíti őket, mert lehet, hogy rögtön zsákutcába jutnak. Egy nőnek nem valakire támaszkodni kell, nem valakitől függeni kell, hanem először magunkban kell rendet tenni, meg kell próbálni a helyünket tudatosan megtalálni. A párkapcsolatot és a hivatást is lassan kell felépíteni, és éretten meghozni a döntést, hogy ki mellett, hol kötelezem el az életemet.

Sokan a túlzott elvárásoktól vagy a tanult tehetetlenségtől vezérelve letörnek a kudarcoktól, és nem tudnak továbblépni. Pedig a kudarcok az élet részei, fontos lenne tudnunk, hogy a működési mintáinkat meg lehet változtatni, és rossz periódusokból is fel lehet állni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában