Kerüljük el a letargiát

2020.03.30. 16:00

Fontos, hogy a lélek regenerálódjon, felszabaduljon

Az Ökumenikus Segélyszervezet és egy kozmetikai vállalat szakértői összegyűjtöttek olyan feszültségoldó és stresszkezelő tanácsokat, amelyek segíthetnek abban, hogy a bezártság és az összezártság miatt ne alakuljanak ki parázs viták az egy helyen tartózkodó párok, családok között, és inkább jó hangulatban teljen az az időszak, amikor otthon kell maradni.

Borsos Renáta

A sport kiváló feszültségoldó, és az interneten található videóknak köszönhetően rengeteg otthon elvégezhető mozgásforma közül válogathatunk

Forrás: Shutterstock

Kétségtelen, hogy a bezártság feszültséggel jár. A kényszerű otthoni munka, illetve tanulás a diákoknak egy teljesen új és váratlan helyzet, amelyhez egyik pillanatról a másikra kellett alkalmazkodni. Az otthon töltött idő alatt a legfontosabb, hogy az együtt lakók összefogjanak és kialakítsanak egy olyan napi rutint, amely mindenki számára megfelelő.

Nagyon sok múlik a kompromisszumkészségen. Fontos, hogy mindenkinek legyen egy adott feladata annak érdekében, hogy ha éppen nem tud dolgozni, akkor is legyen mit csinálnia és lekösse magát. Törekedni kell arra is, hogy két-három naponta mindenkinek legyen egy kis énideje. Célszerű egy közös naptárat készíteni, amelynek segítségével könnyeben lehet követni a dolgokat. A napi rutin kialakítására azért van szükség, mert az unalom és a semmittevés fokozza a stresszhelyzetet, az ember feleslegesnek érzi magát.

Sok mindennel lefoglalhatjuk magunkat és levezethetjük a felgyülemlett energiákat, ezzel is csökkentve a feszültséget. Nagyon fontos, hogy vezessünk be közösen vagy külön-külön mozgásidőt, hiszen a sport kiváló feszültség­oldó, és az interneten található videóknak köszönhetően rengeteg otthon elvégezhető mozgásforma közül válogathatunk.

Szépségnapot is tarthatunk: mindenki megmossa a haját, feltesz egy arcmaszkot, illetve pedikűrrel, manikűrrel foglalkozik. Csináljunk olyan napokat, amelyek pozitívan hatnak a lélekre. Fontosak a jó cselekedetek. Kérdezzük meg a körülöttünk lévő időseket, miben lehetünk a segítségükre. Szerencsére az otthonlét ideje alatt sem kell lemondani a társasági életről. Szervezzünk online találkozókat barátokkal és családtagokkal. Itt is ügyeljünk arra, hogy adjunk teret a másiknak, és ne vegyük zokon, ha valaki elvonul telefonálni egy másik helyiségbe.

A sport kiváló feszültségoldó, és az interneten található videóknak köszönhetően rengeteg otthon elvégezhető mozgásforma közül válogathatunk Fotó: Shutterstock

Olvassunk sok könyvet, ez egyrészről remek figyelemelterelő, másrészről hozzájárulhat mentális egészségünk karbantartásához is. Alkossunk valamit! Ne hagyjon el minket a kreativitásunk. Rajzoljunk, fessünk, varrjunk, süssünk kenyeret. Próbáljunk ki új recepteket, lepjük meg szeretteinket! Csináljunk olyan dolgot, ami kikapcsol, és ennek köszönhetően kisimítja az idegeinket is.

Kikerülhetetlen, hogy ebben az időszakban rengeteg információ zúdul ránk a koronavírus kapcsán. Mivel ezek sokszor nyomasztóak lehetnek, tartsunk internet és hír nélküli órákat Szükség van arra, hogy a lélek regenerálódjon, felszabaduljon a nyomás alól.

Amennyiben eluralkodik rajtunk a depresszió vagy a pánik, ne féljünk segítséget kérni, akár telefonon barátoktól, vagy arra hivatott segélyszervezettől, hogy elkerüljük a nagyobb problémákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában