A szervezet ellenálló képessége javítható

2020.04.03. 07:00

Immunerősítő vitaminbombák: védekezés gyümölccsel, zöldséggel

Immunrendszerünk erősítésére tavasszal mindig fokozott szükség van, hiszen télen kevesebb friss zöldséghez jutott a szervezetünk és a napfényt is nélkülöznünk kellett. Most, hogy sokféle eszközzel küzdünk az új koronavírus terjedése ellen, fokozottan oda kell figyelnünk rá, hogy a család minden tagjának erős legyen az ellenálló képessége.

Napló

Fotó: pixabay.com

Vinczéné Végvári Katalint kérdeztük: mit tehetünk immunrendszerünk erősítése érdekében? A szakértő kifejtette: az immunrendszerünk feladata, hogy megvédjen a fertőzésektől, ezért zavartalan működése létfontosságú számunkra. Ehhez szükség van a helyes életmódra, melynek szerves része az egészségtudatos táplálkozáson kívül a rendszeres testmozgás, a stressz megfelelő kezelése, valamint az elegendő pihenés és alvás. A szervezet természetes ellenálló képessége javítható, ha étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmazza az immunrendszer felépítéséhez, aktivitásához szükséges fehérjéket, ásványi anyagokat, vitaminokat, és persze elegendő mennyiségű folyadékot.

Milyen élelmiszerekben találhatók az immunrendszerünk hatékony működéséhez szükséges anyagok? Jó minőségű fehérjék a tejtermékekben, húsokban, halakban, tojásban találhatók. A C-vitamin étrendi forrásai a citrusfélék, a friss zöldségek és gyümölcsök, a savanyú káposzta, míg cinkben gazdag a tökmag, a marhahús és a hüvelyesek.

A D-vitamin az immunrendszer fontos szabályozója, segít a légúti fertőzések leküzdésében. Főbb forrásai: máj, tojás, halmáj, tejtermékek. Az E-vitaminnak is fontos szerepe van a légutak egészsége szempontjából, gabonacsírákban, növényi olajokban, tojássárgájában, olajos magvakban található. Az A-vitaminnak lényeges szerepe van a nyálkahártyák épen tartásában, illetve hozzájárul szemünk védelméhez. Főbb forrásai a sárgarépa, a sütőtök, a vaj, a tojássárgája és a színes főzelékek.

A mézet ősidők óta fogyasztja az emberiség, vizsgálatok bizonyították nyákoldó, vírus-, gomba- és baktériumölő hatását. A hagymafélék és a torma a népi gyógyászatban is jól bevált immunerősítők, baktérium-, vírusellenes hatásukat érdemes kihasználni. Naponta fogyasszunk kefirt, joghurtot, mivel a probiotikus termékek olyan hasznos baktériumtörzseket tartalmaznak, amelyek a bélrendszerünkben megtelepedve kiszorítják a kórokozókat, így támogatva bélflóránkat és a védekező rendszerünk épségét.

A kifacsart gyümölcslevekkel ellentétben a smoothie-k töményen, rostjukkal együtt tartalmazzák az összemixelt alapanyagokat
Fotó: pixabay.com

Lássuk, milyen kombinációban készíthetünk nyers zöldségből, gyümölcsből salátákat, italokat! A saláták bármelyike fogyasztható önálló fogásként vagy húsétel mellé, akár sajttal, főtt tojással kiegészítve is.

Sárgarépa-saláta retekkel és metélőhagymával

Hozzávalók: 20 dkg nyers sárgarépa, 15 dkg retek, metélőhagyma, salátalé (vízből, kevés cukorból, sóból és ecetből).

A sárgarépát, retket lereszeljük, a salátalével összekeverjük. Ízlés szerint natúr joghurttal, kefirrel is vegyíthetjük salátalé helyett, majd ráhintjük az apróra vágott metélőhagymát.

Céklasaláta zellerrel és almával

Hozzávalók: 20 dkg cékla, 15 dkg alma, 10 dkg zeller.

Az alkotórészeket almareszelőn lereszeljük, leönthetjük a fenti salátalével, majonézzel vagy joghurttal.

Vöröskáposzta-saláta almával

Hozzávalók: 20 dkg vörös káposzta, 10 dkg alma.

A vörös káposztát lereszeljük, kevés sóval összekeverjük és állni hagyjuk. Kis idő múlva hozzáreszeljük az almát. Megszórhatjuk búzacsírával vagy metélőhagymával.

Savanyú káposzta almával és sárgarépával

Hozzávalók: 20 dkg savanyú káposzta, 15 dkg alma, 10 dkg sárgarépa, salátalé.

A kissé összevágott savanyú káposztát a reszelt almával, sárgarépával összekeverjük, salátalevet öntünk rá.

Tormás, almás, zelleres saláta

Hozzávalók: 10 dkg zeller, 10 dkg alma, torma ízlés szerint, só, majonéz.

Az almát és a zellert apróra reszeljük, picit sózzuk, majonézzel összekeverjük, majd a kívánt mennyiségű tormát hozzáreszeljük.

Smoothie-k zöldségből, gyümölcsből

A kifacsart gyümölcslevekkel ellentétben a smoo­thie-k töményen, rostjukkal együtt tartalmazzák az összemixelt alapanyagokat. Lehetőleg reggel, éhgyomorra fogyasszuk őket! A hozzávalók mennyiségét nem kell túl szigorúan értelmezni, csak arra törekedjünk, hogy sűrű, de iható állagú legyen a végeredmény. A megadott mennyiségekből 7-7,5 deci italt készíthetünk, függően a zöldségek nedvességtartalmától. Hűtőben két napig tárolhatjuk őket, de fogyasztás előtt mindig rázzuk fel!

Zöld vitaminbomba

Hozzávalók: 3 deci almalé, 2 deci narancslé, 6 deka hámozott avokádó, 5 deka bébi­spenót, 4 deka kelkáposztalevél, pár mentalevél, néhány jégkocka.

A hozzávalókat 30 másodperc alatt mixeljük össze, és már fogyasztható is.

Mézes egészségkoktél

Hozzávalók: 3 deci kókusztej, 10 deka bébispenót, 13 deka avokádó, 10 deka zeller, 3 deka méz, néhány jégkocka.

Tegyük a mixerbe először a szilárd, majd a folyékony alapanyagokat, végül a jeget. Mixeljük össze, és már ihatjuk is!

Bogyós gyümölcsökkel

Hozzávalók: 12 deka fagyasztott eper, 4 deka fagyasztott fekete áfonya, 17 deka hámozott banán, 3 deci almalé, pár jégkocka.

Tegyük a gyümölcsöket a mixerbe és öntsük rá az almalevet. Várjunk egy percet, hogy a fagyasztott gyümölcsök egy kicsit megpuhuljanak. Ekkor tegyük hozzá a jeget és 30 másodperc alatt mixeljük össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában