hirdetés

2020.06.07. 07:00

A loft stílus és a padlócsiszolás

Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a loft stílus. Ez napfényt, tágas tereket és erős, meghatározott irányzatokat jelent. Egy loft lakásban általában oszlopok vannak, a terek nincsenek szobákra lebontva, és az óriási ablakfelületek eltérnek a megszokott lakásoktól.

Történetük a 60-as évekre vezethető vissza, amikor az emberek olcsóbban jutottak hozzá elhagyott ipari épületekhez. A sors fintora, hogy mára ezek a lakások sokkal többe kerülnek, az általuk kialakított stílus pedig meghódítani látszik a világot.

Loft lakásban a csőrendszerek szabadon futnak, már-már kötelező kellékekké váltak. A betonoszlopok nincsenek lefestve, így még rusztikusabb hatást keltenek. A hűtők általában rozsdamentes acélból készülnek, ezekhez használnak króm kiegészítőket. Nemcsak az esztétikát kell figyelembe venni, olyan alapanyagokat választanak, amik erősek és igazán tartósak.

A szobák, a konyha és a nappali egyetlen térben található meg, sokszor még a hálók sincsenek elválasztva. Ennek az eredménye egy egybefüggő tér, ahol a családok az életüket megosztják egymással.

A matt betoncsiszolás és a nyitott terek

Egyik legfontosabb ipari szereplője a beton. Míg régen a garázsokban hagyták nyersen a betont, úgy a loft lakásokban ez máshogy történik. Nem csak a falakhoz, vagy a mosdókhoz használják, hanem a padlóhoz is. A csiszolt beton matt-selyem felületű.

A megjelenése bizonyítja, hogy az árkategóriában is kicsit feljebb lép a lépcsőn, mivel elkészítéséhez több munkagép és szerszám szükségeltetik, és az eszközkopás is magasabb. Az árfekvése azonban a tükörfényes betonpadlótól sokkal barátságosabb, és a legtöbb loft lakásban megtalálható.

A beton mellett a fa, a kő és az üveg is felkapott alapanyag. Ezek a pultokban szoktak megjelenni, vagy a fürdőszobában találkozhatunk velük. Az életstílus megkívánja a rejtett tárolókat, ugyanis ezekben a lakásokban egyszerűen nem néz ki jól, hogyha a nyitott polcok tele vannak a nagyszülőktől kapott ajándékokkal. Sokan paravánokat használnak, hogy elrejtsék a nem kívánt tárgyakat.

Általában a bútorok lehetnek túlméretezettek, és a család lakóinál sokkal több számra tervezettek. Felkapott még a konyhapult és a bárszékek, de mindig egyszerű vonalvezetéssel.

Válasszuk az exkluzív kinézetet

A terek tagolását bútorok elhelyezésével is meg lehet oldani. Ezeknek a lakásoknak a falain rendszeresen megtekinthetünk különböző művészeti alkotásokat. A szürke alapszínhez jól illenek az élénkzöld vagy sárga árnyalatok, és az elvont festmények. A szőnyegek is elengedhetetlen tartozékai a stílusnak, a furcsa formájú lelógó lámpákkal együtt.

Ha a pár szeretne intimitást, akkor elhúzható függönyt is tehet az ágy köré, vagy más berendezési tárggyal játszhatja ki az üres teret.

Loft lakás megtervezésénél érdemes a padlónál kezdeni, nem mindegy, hogy fautánzatot, vagy a szürkés betonpadlót fogunk kiválasztani.

Ha árban és kinézetben gondolkodunk, akkor a betoncsiszolás előnyösebb, mivel meghozza a régi ipari létesítményeknek az érzését, ráadásul olcsóbban jön ki, mint egy parketta. A szürke betonhoz könnyű bútordarabokat találni, és a takarítása is egyszerű.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában