Fél évszázad eseményei – Gizi néni ma már legjobban az unokáknak örül

Ötvenöt éves pedagógiai és közéleti munkáját Emlékképek című kötetében foglalta össze Kovács László­né, akit Badacsonytördemicen, de a környékén is többnyire csak Gizi óvó néniként ismer mindenki.

Tóth B. Zsuzsa

Kovács Lászlóné a település hírnökeként gyűjtötte több, mint ötven éven át a helyi híreket, amelyekből egy kötetre valót állított össze

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Nem túlzás, tényleg mindenki, hiszen a vasdiplomás pedagógus által nevelt első gyerekek ma 70 évesek. Gizi néni több mint öt évtizeden át gyűjtötte a település és annak óvodája híreit. Több vaskos fotóalbumot töltött meg a fényképekkel, újságcikkekkel, különféle dokumentumokkal. Azok közül válogatott kötetébe több mint százoldalnyi élményt.

Amikor a pályáját kezdte, 70-80 gyermek járt a helyi óvodába, de akkor sem volt könnyű a kicsik nevelése. Az óvónőre azonban hallgattak a gyerekek, tudott velük bánni, sőt, a szülőkkel ugyancsak. Jó viszonyt is ápolt velük, és vallotta, hogy a gondokat a felmenőkkel kell megtárgyalni.

Ma is úgy tartja, hogy eh­hez elengedhetetlen a jó humorérzék, de tény, hogy mindig tudott az emberekkel bánni. Mindezt bizonyítja sok fényképe, melyen boldogan veszik körül, ölelik át a gyerekek. Amint a régi kollégák szintén szerették mindannyian.

Az egyik képen a színdarabot tanulók csoportját láthatjuk, a másikon a tánc­csoportot, de megmaradtak a tornagyakorlatokon, jelmezbálokon készült fotók és a bábjátékok dokumentumai is. A gyerekek az óvónőkkel együtt szánkóztak, a szülői munkaközösség tagjai májusfát állítottak, sziklakertet, pancsolót és hintát építettek az óvodaudvaron. Kovácsné festménykiállítást, kézimunka-, főző- és varrótanfolyamot szervezett a szülőknek, akik aktívak voltak abban az időben. Akit megkért valamire, az mindig segített. Pályafutása alatt az egykori gyerekek közül 18-an döntöttek úgy, hogy követik őt, óvónők lettek.

Kovács Lászlóné a település hírnökeként gyűjtötte több mint ötven éven át a helyi híreket, amelyekből egy kötetre valót állított össze Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ő közben szabad idejében bébiszitterkedett, szőrmét árult, a Vöröskereszt ezüstérmes, oszlopos tagja közel húsz éve. Folyton tevékenykedett a civil csoportokban, és ma is segít, ahol csak tud. A település minden eseményén részt vett később, nyugdíjasként is. Néhány évvel ezelőtt vehette át a Badacsonytördemic Dísz­polgára címet. Kiérdemelte továbbá a Magyar Népköztársaság kiváló munkáért érdemérmét, a szakfelügyelők pozitív értékeléseit pedig ugyancsak őrzi a kötet is.

Gizi néni ma már legjobban az unokáknak örül, a családdal együtt a negyedik dédunokát várja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában