Szakértő tanácsai kézzel jegyzett motivációs levél, önéletrajz ideális elkészítéséhez

Nem kell félni, ha a leendő munkaadó kézírást kér. A grafológusok szigorú szakmai etika szerint dolgoznak. Csak az adott munkakörrel összefüggő tulajdonságokat vizsgálhatják – mondta Lehóczki Laura grafológus.

Rimányi Zita

Az aláírásunk a saját kirakatunkKorábban, körülbelül 2000-ig az volt a gyakorlat, hogy a továbbtanulni szándékozóknak kézzel írt önéletrajzot kellett csatolniuk a felvételi dokumentumok mellé. Mára ezt kiszorította a géppel írt és szerkesztett anyag kinyomtatott változatban és online. Azonban a felnőtt álláskeresőktől napjainkban is gyakran kérnek kézírásos önéletrajzot vagy motivációs levelet. Az internetes karrieroldalakon található sablonok tartalmat és sorrendet illetően adnak támpontot.

Szakértőnk abban segít, hogy hogyan nézzenek ki a felvételt segítő papírok, írások. A géppel írt, kinyomtatott pályázatoknál sem árt ügyelni a részletekre. Nem szabad átlátszó vagy színes papírt választani. Ez utóbbinak csak akkor lehet jelentősége, ha valamilyen kreatív állásra jelentkezünk. Leendő munkáltatónknál pozitívum lehet, hogy valaki éppen egy jól eltalált színárnyalattal kitűnik a sokaságból.

Egyéniségünket pályázatunk arculata is megmutathatja. A fehér vagy a csontszürke papír a megfelelő, a bizalomgerjesztő. Betűtípus-választásnál érdemes elkerülni a túl cirkalmas, modoros betűformákat. Inkább komolyabb, letisztultabb betűtípus mellett döntsünk. Tartsunk másfeles sortávolságot. Új téma, gondolat elkezdésekor egy sort ki is hagyhatunk. Jó, ha tagoltabb a szövegtömb.

Első ránézésre el kell különülnie iskoláink, végzettségeink felsorolásának a céljaink, általában a jövőnk, terveink leírásától. Leendő munkaadónk HR-szakemberének így könnyebb lesz olvasni, értékelni, az elvárásokhoz illeszteni pályázatunkat.

Használjunk friss, „éles” nyomtatópatront! A beadott papír legyen tiszta, olvasható, ne legyen szellemképes. A második oldalra áttolódó szövegben ne legyen kettévágott mondat. Amennyiben így jönne ki, inkább húzzuk össze, rövidítsük a leírtakat. Ha ez sem menne, új bekezdéssel indítsuk a következő oldalt. A tömörség nagy előny. A kinyomtatott szöveget golyóstollal – tehát nem fekete filccel és nem grafitceruzával – kell aláírni. Olvashatóan, lendülettel, és nem „krikszkrakszosan”.

A géppel írt szöveget van módunk átírni, kijavítani, szerkeszteni, csinosítani. A kézzel írt szöveg más. Gondoljuk át, mi kerüljön a papírra, készítsünk vázlatot! A tisztázásnál ne ragaszkodjunk a szó szerinti átmásoláshoz, mert ez megtöri a kézírás lendületét. Jobb, ha fejből jönnek összefüggő gondolatok. Az agy összeszedettsége az írásképen is meglátszik. Fontos, hogy nyugodt körülmények közt írjunk. Közben ne ugráljunk fel, lehetőleg ne zavarjanak meg. Kapcsoljuk ki a telefonunkat. Igyekezzünk egy lelkiállapotban maradni az írás elkészítésének idejére.

A kézzel írt motivációs levélhez is jó minőségű papírt válasszunk. A tinta ne üssön át rajta. A golyóstoll ne pöttyözzön, ne folyasson. Töltőtollat akkor használjunk, ha gyakran írunk ezzel az elegáns régies eszközzel. Filctollat, grafitot ne használjunk.

Amikor a munka- vagy tanulmányi felvételi pályázathoz kézírást is kérnek, nem biztos, hogy grafológus elé kerül az írás. A felvételről döntő alkalmazottnak is lehet alapfokú ismerete a kézírásról, sőt, a laikus is le tud vonni néhány következtetést a benyújtott papírokról. Amikor pacás, esetleg szamárfüles a papír, odavetett a borítékon a címzés, a felvételiző valószínűleg igénytelen, nem figyel a részletekre. A kusza, rendetlen írás, a sorvezető használata, a helyesírási hibák gyakorisága mind-mind üzenet a munkáltatónak. A sablonok szerint megírt CV általában évszámok, felsorolások és táblázatok rendszere, amely a grafológus számára nem ideális írásminta.

A kézzel írt motivációs levélhez is jó minőségű papírt válasszunk
Fotó: Shutterstock

Lehóczki Laura grafológusként könyvkiadónak is dolgozott új munkatársak felvételekor. A jelentkezőktől azt kérték, írjanak kézzel egy-egy ajánlót az egyik frissebb könyvükhöz. A saját, összefüggő gondolataikat kellett leírniuk folyamatosan, sorokban. A rendezett, logikusan tagolt, átlátható munka arra utal, hogy a pályázó megfelelő egy szellemi önállóságot kívánó munkára. Ilyenkor is érdemes fejben vázlatot készíteni. Akárcsak egy motivációs levélnél, ne akarjunk másképp írni, mint szoktunk! Gondolatainkat ne is úgy firkantsuk a papírra, ahogy a konyhapulton felírjuk a bevásárlólistát. Lényeges a megfelelő írófelület, a megvilágítás, valamint a rá szánt idő.

Törekedhetünk az olvashatóságra, de ne térjünk el lényegesen a megszokott írásmódunktól. Disszonáns hatást vált ki, ha írás közben váltogatjuk a nyomtatott betűket a folyóírással. Nem érdemes nagyon mást mutatni magunkról a valósnál. A dolgozónak is érdeke, hogy megfeleljen a pályázott posztra. Az sem kizárt, hogy a cég más, neki jobban fekvő munkakört tud ajánlani.

Ügyeljünk az írás ritmusára, egyenletes tempójára és kerüljük a kapkodást! A tökéletes szépség, szabályosság nem fontos, ám az elrántott végvonalak, az elnagyolt sorvégek türelmetlenségre utalnak. Rögtön látszik, hogy a felvételiző gyorsan le akarta tudni a dolgot. Akkor mennyire fontos neki az állás? A rendezett, olvasható, de természetes íráskép a megfelelő. Íróasztalunk sima felületére tegyünk alátétpapírt, ám az ne legyen sorvezető! Ez utalhat arra, hogy a pályázó irányításra szorul. Nem baj, ha a sorok kicsit lejtenek, emelkednek, nem olyanok, mintha vonalzó mentén írták volna azokat. Elterjedt nézet, hogy a lefelé lejtő sorok pesszimizmusra utalnak, de miért ne lehetne borús az, aki már a harminckettedik motivációs levelét írja? Többször elutasították, nem talált állást, fizetést. Fontos a természetesség, nem kell a reálisnál többnek látszani. Nem előny a „hurráoptimizmus”.

A bal oldali margót fontos megtartani, de nem kell mértani pontosság. A lap jobb oldalára se fussanak ki a sorok, inkább használjunk elválasztójelet. A lapszélre zsugorított szavak, a sűrűsödő betűk arra utalnak, hogy baj van a határ- idők betartásával. A lap aljára zsúfolt sorok, mondatok a tervszerűség hiányát jelzik. Az is látszik ebből, ha valaki rosszul gazdálkodik az anyagi javaival.

– Nem kell félni, ha a munkaadó kézírást kér. A grafológusok szigorú etika szerint dolgoznak. Csak az adott munkával összefüggő tulajdonságokat vizsgálják, csak arról adnak tájékoztatást a megbízójuknak. Az aláírásunk viszont a saját kirakatunk. Nevünk megjelenítése ne térjen el jelentősen az írástömb szövegétől. A betűforma, a ritmus is legyen hasonló. Különben azt mutatnánk, hogy mást rakunk a kirakatunkba, mást mutatunk magunkról, mint amilyenek valójában vagyunk. Jobb természetes személyiség benyomását kelteni. Fogadjuk el önmagunkat! Ha egy alkalomra próbálunk mást mutatni, a megszokott írásunktól eltérni, az nem sugall harmóniát. Hiába akartunk volna így jobb eredményt elérni, nem ezzel lehet. Senkinek sem jó, ha olyan helyre kerül, ami nem megfelelő neki. Ez beosztottnak, foglalkoztatónak se ideális – hangsúlyozta Lehóczki Laura.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában