Zöld, zöldebb... – Hova tehetjük, hol érdemes leadnunk az elektronikai hulladékot?

Az elektronikai hulladékot, az otthon már nem használt tévét, hajszárítót, egyebeket nem tehetjük a háztartási szemét közé. Azt érdemes megnézni, hogy lakhelyünk hulladékudvarában le lehet-e ezeket adni és milyen feltételekkel. Valószínűleg csak épen, egészben, mert a szakszerűtlenül megbontott termékek már más kategóriába tartoznak. Ám van példa egy még jobb módszerre, amely a közösségi összefogásra alapoz.

Rimányi Zita

Forrás: pixabay

A bodajki Selector Elektronikai Termék Újrahasznosító Kft. 17 éve működik és már mintegy hétszáz településsel alakított ki kapcsolatot. Az önkormányzatokkal köt szerződést, a hulladékkezelésről szóló megállapodást. Mivel a különböző intézmények, óvodák, iskolák nem gyűjthetik a hulladékot a papír kivételével, a már nem használt elektronikai cikkek egy helyre vitelének megszervezésében segítenek a cégnek, amely rendre előre meghirdeti az időpontot, amikor azt egy-egy településről elszállítja. A települési összefogásokért cserébe pedig általában egy-egy helyi alapítványt pénzzel támogatnak.

Az említett gyakorlatot Veszprém megyében is több helyen ismerik. A környezetvédelem szempontjából jó megoldás. Ahol működik, ott felhívja a figyelmet a természet megóvására: a lakosok év közben általában félreteszik azokat a termékeket, amelyeket majd ennek keretében leadhatnak és az így szerzett támogatás lakóhelyükre kerül. Azt általában az alapítványok a környezettudatos nevelésre fordítják. A kft. célja is az akcióival, hogy ne az erdőkbe, a mezőkre kerüljenek például a kidobott mosógépek, telefonok. Ami hozzájuk kerül, annak 90-95 százalékát újrahasznosítják. Telephelyükön a különböző berendezéseket szétszedik, elemeire bontják. Azok egy része már így újra értékesíthető, több alkotóelemet pedig alapanyagként adnak el. Közszolgáltatókkal is együttműködnek a hulladékok újrahasznosítása érdekében. Ezzel munkahelyeket teremtenek és a környezetszennyezést csökkentik. Nyitottak további települések csatlakozására tevékenységükhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában