falfestmény

2021.07.02. 14:00

Hivatalosan is átadták a városnak a Halle utcai muralt

Mindössze tíz nap alatt elkészült a Halle utca 5. szám alatt található tízemeletes épület oldalára felfestett óriás falfestmény, vagyis Veszprém első mural típusú műalkotása. Az egyedi látványosságot csütörtökön adták át.

Horváth Virág

20210701 Veszprém a város első festett tűzfalának avatója a Halle utca 5 előtt Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Lélektér Alapítvány Veszprém- Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 nyertes projektjét Mentha (Ozsváth Gergely) és IKE (Moravetz Ákos) tapasztalt graffiti-művészek valósították meg, a projektmanager pedig Eckü, vagyis Baranyai Dániel volt. Június 15-én kezdődtek meg a munkálatok, Mentha és IKE pedig végig kiegyensúlyozott ütemben haladt.

Az átadón Ozsváth Gergely elmondta, a Jutasi úti lakótelep Halle utca 5. szám alatti épületének alagsorában vette fel az egyik művész, Mentha élete első rap dalát, nem messze nőtt fel, így a mostani projekttel már triplán személyes kötelékek fűzik majd ehhez az épülethez.

Baranyai Dániel kiemelte, a projektet a város, a lakótelep és az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa is teljes mellszélességgel támogatta. Gulyás Péter, magyar kézilabdázó, edző számára megtisztelő, hogy Veszprém ezen kiemelt projektjén a kézilabda a fő motívum, és hogy ezt a sportot az átadó ünnepségen ő képviselhette.

Ovádi Péter, Veszprém megyei 1. számú országgyűlési egyéni választókerület országgyűlési képviselője aggódott a lakosság véleménye miatt, de nagyon pozitívan csalódott. – Ez egy igazi csapatmunka volt, hiszen amikor Ákos és Gergő megkeresett engem, és azon gondolkodtunk, hogy az Európa Kulturális Fővárosába hogyan tudjuk a Haszkovó lakótelepet is becsempészni, akkor azt gondoltuk, hogy egy ilyen monumentális falfestmény megteheti ezt. Először szkeptikus voltam a lakók reakcióit illetően, de végül az itt lakók majdnem száz százaléka pozitívan nyilatkozott a projektről. Közösségek alakultak itt ki a lakótelepen belül is, a mural összehozta a helyieket, támogatták a művészeket és a teljes folyamat alatt jelen voltak. Veszprémnek ez az ereje, hogy a helyiek projektjét feltétlenül közösségként tudjuk támogatni, és büszkék vagyunk rá – tette hozzá Ovádi Péter.

Kiderült, Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Zrt. (EKF) vezérigazgatója és Ovádi Péter közös tervei között szerepel, hogy a Halle utca 5. alatti muralt követően még több falfestést készíttetnének a megyeszékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában