Bőrözőtáborba hívta a diákokat az ajkai művelődési központ

A Nagy László Művelődési Központ idei nyári bőrműves napközis táborában húsz felső tagozatos diák tevékenykedett. A foglalkozások során a tavalyinál is igényesebb munkák kerültek ki kezeik alól.

Tóth B. Zsuzsa

A Nagy László Művelődési Központ idén is bőrözőtáborba hívta az ügyeskedő diákokat, akik már a jövő évi programot várják

Fotó: Györkös József

Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a táborozók több mint fele évek óta visszatérő, és sokat tanultak a korábbi alkalmakkor. A tábort Horváth Rita és Szalai Lászlóné vezette, amint elmondták, tevékenyen, jó hangulatban teltek a napok, miközben a gyerekek tíz különböző, más-más technikával készülő használati tárgyat alkottak.

Idén is szükség volt a kézügyesség mellett a kreativitásukra, de már nemcsak sertés-, kecske- és juhbőrt használtak, hanem struccot is, melyből pénztárcát készítettek mágneszárral, de a tábor egy hete alatt felelevenítették a korábban már elsajátított szironyozást és a kéttűs varrást is. Idén maguk terveztek dekorációt, melyet aztán megvalósítottak.

A munka során használtak a bőr mellett fát, kavicsot, papírt, spárgát; a falikép készítéséhez vesszőt is. Csigát ábrázoló újságtartót és vázát fabrikáltak, a csigaházat bőrdomborítással díszítve. Tolltartó, pénztárca, notesztartó, rátét mintával zsebkendőtartó készült, a lányok szívesen bíbelődtek a nyomott virágmintás bőrökkel, a saját tervezésű karkötők alapanyagaival. Elsajátították a bőrfestés tudományát, különféle növényeket festékbe mártottak, úgy díszítették spricceléses technikával a nyers színű bőrt a szemüvegtokhoz.

A Nagy László Művelődési Központ idén is bőrözőtáborba hívta az ügyeskedő diákokat, akik már a jövő évi programot várják Fotó: Györkös József

A kirándulás sem maradt el, felfedezték Tihanyt és a füredi Lóczy-barlangot, az utolsó nap délutánján pedig egy cukrászdát látogattak meg, illetve Papp Ferenc gitárjátékának örültek. A zenész kisebb hangszerekkel is megismertette a bőrözőket, a fiatalok nagy örömére.

A tábornak idén akkora sikere volt, hogy a diákok fele már most jelentkezett a jövő évire is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában