Adunk néhány tippet, hogyan kedveskedhetnek kisállataiknak

A lakásban tartott kisállatok nagyon hamar hozzászoknak a kényelemhez, felelős gazdiként pedig mindent szeretnénk megtenni annak érdekében, hogy szőrös barátaink a legjobban érezzék magukat nálunk. Ehhez gyűjtöttünk össze néhány ötletet, amelyet házikedvenceink nagyra fognak értékelni.

Horváth Virág

Forrás: pixabay.com

Az általános tény, hogy a macskáknak több térre és egyedüllétre van szükségük, mint bármelyik másik kisállatnak. Bizony, nem szeretik, ha folyton simogatjuk és cirógatjuk őket, és nagyon hamar agresszívvá válhat a viselkedésük, ha nincs számukra a lakásban kialakítva egy olyan tér, ami csak az övék, ahol nem háborgatja őket semmi, ahová el tudnak egy kicsit vonulni. Hogy ezt megadhassuk nekik, a függő cicaágy nagyon jó választás. Nem bonyolult elkészíteni, egy fonott kosárra lesz szükségünk, pár polctartóra és kötélre. Ez a macskaágy minden cica tetszését el fogja nyerni.

A kis hullámos és nimfa papagájok épp olyan aktívak, mint a legnagyobb ara papagájok, és az intelligenciájuk is megközelíti a nagyobb rokonaik képességeit. Az elmés állatoknak szükségük van a fejlett tevékenységeik végzésére is, nemcsak a rágcsálás, az evés, és a mozgás fontos számukra, hanem a problémamegoldás, a logikai aktivitás is. Mielőtt belemélyülnénk a papagáj játékok örömeibe, jusson eszünkbe, hogy – a korszerű állatbarát irányelvek szerint – a papagájoknak a legfontosabb „játék” a fajtársuk, akit egyetlen játék sem pótolhat. A legegyszerűbb játék, ami megmozgatja a madarakat az a hinta vagy lengő kötél. Az utóbbi jobban megmozgatja őket mivel erőteljesen csimpaszkodniuk is kell rajta, nem elég egyensúlyozni. Léteznek merev kötelek is, amelyek a faágak sokaságát imitálják. Mozgásfejlesztésre valók a függesztett labdák, kockák, valamint a fakorong füzérek.

Fotó: pixabay.com

A kutyusok persze imádják a gazdijukat, de még jobban imádják a pocakjukat. Az otthon is elkészíthető kutyajáték nemcsak pénztárcabarát, de kreatív megoldást adhatnak arra, hogyan kedveskedjünk kutyusunknak. Tegyük kedvenc falatkáit egy zokniba, majd csavarjuk fel, mintha a fiókba akarnánk eltenni a tiszta zoknit. Ezután tegyük bele egy másik zokniba és kössünk egy laza csomót rá. A kutya megérzi a jutalomfalat illatát a zokni belsejében, és miután szereti a kihívásokat, így boldogan fogja bontogatni a csomókat, hogy eljusson a várva várt falatig.

Fontos, hogy háziállataink folyamatos odafigyelést igényelnek: egyik játék sem örökéletű vagy harapásbiztos száz százalékosan. Egy apró kötéldarab, vagy egy rossz mozdulat is végzetes lehet állataink számára, így próbáljunk nem csak kényelmet, de biztonságot is teremteni otthonunkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában