Karikó Katalin hálás tanárainak, kollégáinak

Bár a teljesítményt követően ilyen gyorsan nem született még Stockholmban döntés Nobel-díj-átadásról, tudósok, egészségügyi dolgozók és a fertőzést sikeresen legyőzött betegek tömege remélte, hogy az idei díjazottak között ott lesz Karikó Katalin is. Ezúttal nem lett jelölt – már a túl rövid idő miatt sem, de büszkék vagyunk a magyar származású kutatóra, aki számtalan elismerése, díja között magáénak tudhatja már az amerikai Nobel-díjat is.

Őrsi Ágnes

Csoportkép a májusi szegedi találkozó résztvevőiről. Karikó Katalin az ülő sor középen látható, míg az álló sorban jobbról a második Buzás Zsuzsanna

Forrás: családi

Sok millió embert beoltottak már a világon a Covid19 vírus ellen bizonyítottan hatásos Pfizer-vakcinával. A Pfizer-vakcina szintetikus mRNS-technológia alapján készül, azaz nem tartalmaz legyengített vagy inaktivált vírust, hanem csak a vírus egy része, a tüskefehérje genetikai utasítását, szintetikus úton előállított mRNS formájában. Az oltás után szervezetünk az utasításnak megfelelően tüskefehérjéket gyárt, ezzel készíti fel az immunrendszert, hogy a Covid19 vírussal történő fertőzés esetén készen álljon a védelemre.

A technológia szabadalmaztatója a magyar származású, magyar–amerikai kettős állampolgárságú, az Amerikai Egyesült Államokban élő kutató, Karikó Katalin, aki évtizedek óta foglalkozik a módszer kifejlesztésével. Habár annak első közzétételekor (2005) még csekély érdeklődést mutatott a kutatótársadalom a technológia iránt, a Covid19 vírus ellen bizonyított világméretű siker pillanatok alatt a népszerűségi listák élére repítette a feltaláló kutatóbiológust, biotechnológust, aki a Pennsylvaniai Egyetem docensi pozíciója mellett a vakcinát a Pfizerrel közösen kifejlesztő cég, a BioNTech alelnöke is immár nyolc esztendeje.

A vakcina engedélyeztetése óta egymást érik a díjak, a díszdoktori meghívások, különféle címek Európától az USA-n át Japánig. Richard Dawkins világhírű etológus 2020 decemberi felhívása („Adjátok ennek a nőnek a Nobel-díjat!”) óta már több mint 25 neves díjat, kitüntetést tudhat magáénak Karikó Katalin. Említsük meg a legrangosabb magyar díjakat, amelyeket 2021-ben kapott: Széchenyi-díj; a Szegedi Biológia Kutatóközpont kitüntetése, a Straub F. Brunóról elnevezett plakett; Semmelweis-díj; Jedlik Ányos-díj; Bolyai-díj.

A hirtelen támadt népszerűséget Katalin arra használja fel, hogy minden alkalommal a tanárokra, az oktatókra, a kutatótársakra, a nőkre, az orvosokra irányítsa a figyelmet, akiktől szerény környezetből érkezett fiatalként minden segítséget megkapott.

Csoportkép a májusi szegedi találkozó résztvevőiről. Karikó Katalin az ülő sor középen látható, míg az álló sorban jobbról a második Buzás Zsuzsanna Fotó: családi

Idén májusban Karikó Katalin magánlátogatáson járt legkedvesebb szegedi tanárainál, kollégáinál. Ezen az alkalmon részt vett Buzás Zsuzsanna, aki a Veszprémi Vegyipari Egyetemen (ma Pannon Egyetem) végzett, és így emlékszik híres tanítványára, akit Szegeden egyetemi évei alatt ismert meg:

– Mindig is alázattal emlékszik vissza, hogy honnan indult és milyen útravalóval ment el Szegedről. Amikor szeptember 25-én Drew Weis­mann szerzőtársával együtt megkapták a Lasker-díjat (amit amerikai Nobel-díjnak is hívnak) a klinikai orvosi kutatások kategóriában, ezt írta volt tanárainak, kollegáinak: „Örök hálám mindnyájatoknak és mindazoknak, akiknek már nem mondhatom el. Köszönöm szépen áldozatos munkátokat, nélkületek sohasem jutottam volna el ilyen messze.” Mi mást válaszolhattunk volna, mint azt, hogy mi köszönjük, Kati, nagyon büszkék vagyunk rád, hogy együtt örülhetünk veled!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában