Nyolc pohár folyadék: Folyadékbevitel ősszel és télen

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása az őszi és téli hónapokban sem kevésbé fontos, mint nyáron.

Tóth B. Zsuzsa

Girl drinking water from bottle in forrest

Fotó: Shutterstock

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által a felnőtteknek szóló táplálkozási ajánlás, az Okostányér iránymutatása alapján napi nyolc pohár, azaz nyolcszor két, két és fél deciliter folyadék elfogyasztása javasolt minden évszakban. A nyolcpohárnyi folyadékból legalább ötpohárnyi víz (ásványvíz, csapvíz) legyen, mert ez alkalmas leginkább a folyadék nagyobb mennyiségű pótlására, hiszen energiamentes, könnyen hozzáférhető és a legjobban oltja a szomjat. A tudatos egészségmegőrzéshez a rendszeres és kiegyensúlyozott hidratálás is hozzátartozik, éppen ezért fontos figyelnünk a folyamatos folyadékpótlásra olyan esetekben, időszakokban is, amikor kevésbé érezzük magunkat szomjasnak. A többször keveset elv itt éppúgy érvényesülhet, mint a táplálkozásnál, igyunk többször, keveset!

A folyadékbevitelnél a változatosság elvét érdemes szem előtt tartani. Az ajánlás alapján döntő mennyiségben tiszta vizet vagy ásványvizet fogyasszunk. Az ásványvizek jól hasznosuló formában, biztonságosan járulnak hozzá az ásványi anyagok beviteléhez is. Többek között: kalcium, magnézium, kálium, vas, nátrium, fluor, klór, cink, foszfor, jód és szilícium is található bennük. Minden esetben a palackozott termékek címkéi adnak felvilágosítást az ásványvíz összetételére, jellegére vonatkozóan. Ezek ismeretében fizikai aktivitás során, például kirándulásnál, túrázásnál, sportolásnál válasszuk a magas magnéziumtartalmú ásványvizeket.

Tekintve, hogy a víz a test összes szervének optimális működéséhez alapvetően szükséges, már az enyhe mértékű kiszáradás is hosszú távon hozzájárul több betegség kialakulásához. Egy átfogó, két évtized alatt elvégzett, a folyadékellátottság akut és krónikus egészséghatásait vizsgáló klinikai kutatás meta­analízise során bizonyítást nyert, hogy a dehidratált állapot növeli a vesekő előfordulási gyakoriságát, rontja a sebgyógyulást, növeli a kórházi tartózkodás és szövődmények kockázatát, gyakoribb húgyúti fertőzéssel párosul, de negatívan befolyásolja a keringési betegségben szenvedők halálozását, valamint a migrénes fájdalmat is, illetve várandósok esetén csökkenti a magzatvíz mennyiségét. Kisebb fokú bizonyítottság mellett ugyan, de a kutatási eredmények felvetik a nem megfelelő folyadékellátottság kapcsolatát számos egyéb egészségi probléma, például a székrekedés, az elhízás, számos daganat (például epehólyag, végbél), illetve a cukorbetegség kialakulásával.

A krónikus, enyhe fokú folyadékhiányos állapot nem ritka jelenség. A legutolsó hazai, rendszeresen internetező felnőttek körében végzett reprezentatív felmérés eredményei szerint a nők közel fele (47 százaléka) iszik két liter vagy annál több folyadékot naponta; a férfiak 44 százaléka fogyaszt 2,5 liter folyadékot vagy többet. A nők több mint fele kevesebb mint két litert iszik naponta, 21 százalékuk mindössze napi egy litert fogyaszt. A negyedük issza meg bevallása szerint a napi két litert. Kilenc százalékuk vallotta azt, hogy többet iszik, mint 2,5 liter naponta. A férfiak több mint fele kevesebbet iszik az ajánlott mennyiségnél, 44 százalékuk iszik 2,5 litert, vagy annál többet. Összességében átlagosan két liter folyadékot ittak a megkérdezettek; a férfiak 2,2, a nők 1,8 litert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában