Különleges relikviák

2022.02.11. 10:00

Több mint száz éve elásott fegyvereket és lőszereket találtak a veszprémi várban

Különleges relikviákat találtak a Magyar Nemzeti Múzeum régészei a Veszprémi Érsekség legészakibb épületének alagsorában zajló ásatáson - olvasható a MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred közösségi oldalán.

Forrás: Facebook/MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred

Mint írják, a kutató szakemberek éppen középkori sírokat tártak fel, amikor elásott fegyverekre és lőszerekre bukkantak. Kelemen Ferenc főtörzsőrmester, az ezred tűzszerész kiképző altisztje a helyszínre érve megállapította, hogy három 1893 mintájú Mannlicher karabély fémdarabjai és az egykor hozzájuk tartozó 8 milliméteres karabélylőszerek kerültek elő. 

A 60 darab lövedéket újságpapírba csomagolták az egykori tulajdonosok, a lapok azonban elmállottak a föld alatt töltött idő alatt. A korabeli cikkeket rejtő csomagoláson viszont ma is jól láthatóan tűnik fel Tisza István neve. Így valószínűsíthető, hogy legkésőbb az első világháború végének környékén hantolhatták el a puskákat a lövedékekkel a Veszprémi Érsekség nagyszemináriumi épületének pincéjébe, vagyis több mint száz évet szunnyadhattak a földben az eszközök. 

Az ezred katonái a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították az erősen korrodált fegyvermaradványokat és lőszereket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában