Mural

2022.06.17. 17:30

Hatalmas falfestmény díszíti a veszprémi panelházat

Az új mural rekordidő, 100 munkaóra alatt készült el a Munkácsy utcában.

Juhász-Léhi István

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Szent István király és Gizella királyné szobra Veszprém egyik legismertebb műalkotása, amelyet Ispánky József alkotott. A szoborpár államalapító királyunk halálának 900. évfordulójára készült, 1938 óta áll a Vár utca végén. Néhány napja Szent István és Boldog Gizella immár nem csak a Benedek-hegyet és a vár alatti kanyargós utcákat vigyázza, hanem hatalmas, közel 300 négyzetméteres mural formájában a Haszkovó utcai városrészt is, ugyanis a veszprémi graffitiművészeknek köszönhetően a Munkácsy utca 3. hatalmas szürke fala is színes lett a street art által.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő a hivatalos átadáson elmondta, ha van egy jó projekt, jó embereket talán könnyebb körégyűjteni. Ez szerinte Veszprém közösségének erejét is mutatja. Úgy vélte, a muralok - mert ez már a második a Halle utcai után - eleinte némileg megosztóak voltak, ám mindössze a veszprémiek csekély hányadának nem tetszettek. Mára viszont megszokták a muralokat a helyiek, de biztos idő kell ehhez is, hogy bizonyítsa: jó döntést hoztak azzal, hogy felkarolták a street art alkotásokat. 

Takáts Emese, a Lélektér Alapítvány elnöke menedzselte a projektet. Kiemelte, lesz folytatása a muralnak: július 1-én a Stadion utca 1. következik, a rózsaszín oldalú tűzfal kap új életet. Természetesen nem ők döntik el, hogy mit festhetnek fel a művészek, hiszen az szigorú folyamatokon fut végig a kivitelezésig. Így nem is meglepetés, hogy az alkotások Veszprém történetéhez kötődnek, egyfajta veszprémikumok. Fontos az is, hogy a végleges mintákról a közönség dönthet az alapítvány közösségi oldalán. Tény még: egy-egy festést féléves előkészítő munka előz meg.

Ozsváth Gergely, alias Mentha unokatestvérével, Tamással alkotott. Elmondták, szeretik ezt a folyamatot, mert csakúgy, mint a Hősök zenekarral, a street arttal is igyekeznek Veszprém hírnevét öregbíteni. Örülnek a javarészt pozitív kommenteknek közösségi felületeiken, nagyon büszkék a mostani végeredményre is. Érdekességek is kiderültek az előadónak hála: 110 liter diszperzitet és közel 200 darab flakonnyi festékes szprét használtak fel extraidő, 100 munkaóra alatt. Szerencséjükre jó minőségű volt a fal, amin szépen kijöttek a színek, nem lett foltos, csíkos a mű. 

Elhangzott az is, hogy Veszprém szeretné utolérni majd Kazincbarcikát, legalábbis a muralok tekintetében, ugyanis a borsodi város büszkélkedhet a legtöbb falfestménnyel vidéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában