Javában tart a szilvaszezon

2023.08.21. 14:00

Itt az igazi vitaminbomba

Közepesnél gyengébb az idei termés, a gazdálkodók 40-50 ezer tonna szilvát takaríthatnak be – derül ki A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet körképéből. Az itthon termett szilvának 60%-a ipari felhasználásra kerül, lekvár, befőtt, pálinka készül belőle.

Benkő Péter

Forrás: Lévai Zsolt/NAK

A hűvös tavasz néhány fajtánál kedvezőtlenül befolyásolta a termékenyülést, a virágzáskori csapadék a moníliafertőzés elleni védekezést nehezítette. A szilva fénykedvelő, jól tűri a hideget, sekélyen gyökerezik, a tartós csapadékhiány megviseli. A termőterület nagysága enyhén csökkent, a termelés az intenzív, kézi szedésre alkalmas ültetvények irányába tolódik el. Idén mintegy 5848 hektáron termesztenek itthon szilvát.

A Nemzeti Fajtajegyzékben 22 szilvafajta, három japánszilva-fajta és 13 tájfajta szerepel, méretben, színben, formában, lédússágban, aromában, érési időben eltérnek. A házi szilva hosszúkás, sötétkék, húsa sárga, éretten magvaváló. A ringló héja zöldessárga, zöldes, fehéres, gyümölcshúsa édes. A kökényszilva termése többnyire kék vagy lilás, a mirabella kicsi, gömbalakú, sárga, édes. Nagy arányban termesztjük a nagyfokú ökológiai toleranciával rendelkező házi szilvához tartozó fajtákat, de megjelentek a sharka vírussal szemben ellenálló, öntermékeny német, szerb, román fajták.

A szilva július közepétől októberig érik, a csúcs augusztus végén indul. A hazánkban termett mennyiség 60 százalékát az ipar dolgozza fel, lekvár, befőtt mellett pálinka alapanyagaként. Igazi vitaminbomba, természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin-forrás, magas az antioxidáns- és ásványianyag-tartalma, ez fontos a daganatos betegségek prevenciója szempontjából. Tápláló, jó a vérszegénységre, vashiányra, javítja a közérzetet. Igen jó szomjoltó, közismert hashajtó. Napi egy-két marék friss vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket, segíti a salakanyagok kiürülését. Nyers fogyasztáshoz válasszuk az érettebb, édes darabokat. Lekvárnak, pálinkához a puha és túlérett, magasabb cukortartalmú gyümölcsöket használjunk. Hűtőben sokáig eláll, kitűnően fagyasztható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában