A lomtanítás és más szemétügyek tapasztalatai

2023.09.24. 07:00

Roncstemetők a parkolókban, tévék a kuka mellett - kiderült, mi lesz velük

Mi lesz a sorsa a lomtalanításból visszamaradt hulladéknak? – ez nemrég Veszprémben, aztán Zircen is aktuális kérdéssé vált. Annak szintén utánajártunk, ki szüntetheti meg a roncstemetőt, ami lerobbant autókból áll, és elfoglalja a parkolóhelyeket. S van jó példánk is: gördülékenyebb a hulladékudvar ingyenes használata.

Rimányi Zita

Ilyen volt a kupac, ez maradt belőle a zirci lomtalanítás után. A tévé, a hűtő, a festékesvödör, a ruha nem számít lomnak, ilyenkor azokat nem viszik el Fotó: Rimányi Zita

A Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (VHK) tájékoztatása szerint a lomtalanításból begyűjtött hulladék mennyisége Zircen idén 68 720 kilogramm volt. Összehasonlításképp a 2022-es adat: tavaly 47 740 kilogrammot gyűjtött be a szolgáltató, tehát látványos a növekedés. Ez jót is jelenthet: amit ide kiraktak, az nem került a patakok partjára, az erdők aljára. Azonban, ahogy Veszprémben, a bakonyi kisvárosban is több kupac maradt a társasházak mellett a lomtalanítás után, ugyanis a lakók olyasmit is kitettek, amit nem rakhattak volna ki: elektronikus és építési hulladékot, ruhákat, festékeket és vegyszereket.

Fotó: Rimányi Zita 

Megkérdeztük akkor a szolgáltatót, mi ilyenkor a megoldás. Kiderült, hogy első körben, azaz ingyenesen ezeket nem viszik el, később megteszik, de akkor kiszámlázzák a társasháznak a díját. Tehát érdemes ezt megelőzni, és elvinni a hulladékudvarba azt, ami ott ingyenesen leadható, különben könnyen előfordulhat, hogy megnő a szeméthalom, mert mások is ráhordanak mindenfélét. Cikkeink nyomán, amelyeket azután írtunk meg, hogy magunk kipróbáltuk a hulladékudvar használatát, a digitális bejelentkezés lehetőségét, az előzetesen regisztrálók száma érezhetően nőtt.

A lomtalanítás utáni helyzet a veszprémihez hasonló volt Zircen, ahol az önkormányzatot is megkérdeztük tapasztalatairól. „A nem lomnak minősülő hulladékokat valóban nem viszi el a szolgáltató. Ezeket jó eséllyel visszavitte az azt kirakó a saját ingatlanára. Ha esetleg lomnak minősül a kihelyezett hulladék, de mégsem kerül elszállításra, akkor azt bejelentjük a szolgáltatónak. Bejárás keretében a kint hagyott lomokat listába veszi hivatalunk" – áll a válaszban.

Arról szintén tájékoztatást kértünk, hogy szoktak-e feladatot adni a rendszám és forgalmi nélkül a város közterületein szabálytalanul elhagyott autók a zirci önkormányzatnak, mostanában kellett ilyeneket elszállíttatnia a városnak? 

Fotó: Rimányi Zita 

„A Zirci Közös Önkormányzati Hivatal jár el a hatáskörébe tartozó elhagyott gépjárművek ügyében. Több esetben szólítottuk fel a rendszám vagy műszaki engedély nélküli gépjármű tulajdonosát a jármű közterületről történő eltávolítására. Ezeknek a felszólításoknak minden esetben eleget tettek. Önköltségen egyszer sem kellett roncs autót vagy rendszám nélküli gépjárművet elszállítanunk" – állt a válaszban, amiből az szintén kiderült, hogy a társasházak belső udvara nem közterület, akkor sem, ha nyitott a közforgalom előtt, így az azokban lerakott rendszám nélküli, ronccsá vált gépjárművek tulajdonosait nem szólíthatja fel a városi önkormányzat.

Olvasóink a témában elküldhetik a kérdéseiket a [email protected] e-mail-címre. Igyekszünk azokra válaszokat kérni, ha megkapjuk, közzétesszük felületeinken. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában