Szemételhelyezés ingyenesen

2023.07.22. 09:00

Kipróbáltuk a hulladékudvar használatát

Kipróbáltam: lemértem, meddig tart, megnéztem, hogyan történik a hulladékudvarban a hulladékelhelyezés, mivel mostanában többen félnek tőle, a július 1-től bevezetett változások miatt. Nyolc perc alatt végeztem, úgy, hogy előre bejelentkeztem és szétválogatva vittem magammal papírt, italoskartont, műanyagpalackokat. Lépésről lépésre elmondom, mit kellett tennem.

Rimányi Zita

Hauzler László mérlegházkezelő a veszprémi, Kistó utcai hulladékudvarban mutatta meg, hogyan rakodják, csomagolják a további feldolgozás érdekében a tévéket, hűtőket, autógumikat Fotó: Rimányi Zita

A VHK, a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. veszprémi, Kistó utcai hulladékudvarának kapujánál a portaszolgálat embere felírta az autóm rendszámát, megmondtam neki, mit vittem magammal és a leadóhelyhez irányított. Odagurultam. Elkérték a lakcímkártyámat, és mehettem is tovább azokhoz a gyűjtőedényekhez, ahova a szemetet tehettem. A műanyagpalackokat a nagy szatyromból dobáltam be a kukába, a papírt és a kartonokat külön neylonokból, végül ezeket a kisebb zacskókat betehettem a palackok mellé. Azért, hogy ezzel itt már ne legyen gond, otthon eltöltöttem a válogatással mintegy öt percet, de azt tapasztaltam, hogy a hulladékudvar emberei mindenben segítenek, amiben csak tudnak. Azt is érdemes mérlegelni, hogy mennyit teszünk a környezetünkért, ha a hulladékgazdálkodási szabályokat mind betartjuk, felkészülünk azokra, amennyire lehet. Persze azt is számít, ez mennyit vesz el az időnkből, de az szintén, a szemetelés mennyit vesz el az egészséges jövőnkből. 

A hulladékudvarban a név, a lakcímkártya és a rendszám alapján rögzítették az adataimat, az elhelyezett mennyiségeket. Még az volt fontos, hogy a papírt, amit még a portánál kaptam, aláírják és lepecsételjék, mert azt le kell adni a kapunál. Már hajthattam is volna kifelé, de még maradtam, hogy további praktikus tanácsokat kérjek Hauzler László mérlegházkezelőtől. Megmutatta, hogy ebben a hulladékudvarban hídmérleg is van, amire autóval rá lehet állni, ezen a bemenő és a kimenő súlyt mérik. Van egy kisebb lapmérleg is, mintegy egy négyzetméteres felületű, digitális kijelzővel, ami pontosabban mér. Emellé oda lehet tolatni autóval, s onnan már csak pár méterre van a raktárnak az a része, ahol például a tévékészülékek, a számítógépmonitorok, a hűtők ott hagyhatók. 

A nyitvatartási idő július 1-től változott, késő délután is lehet menni a hulladékudvarba, hétfőn, kedden és szerda 12 és 20 óra, csütörtökön, pénteken és szombaton 8 és 16 óra között várják a lakosokat. Bárhol lakunk a lakcímkártyánk szerint, az ország bármelyik hulladékudvarát használhatjuk július 1-től. Ez előnyös többek közt a Balatonnál nyaralóknak. S korábban a hulladékudvarban mintegy 15-féle anyagot vettek át, július 1-től ez a szám 35-re bővült. Már növényvédő- és permetszereket is leadhatunk, átvesznek többek közt fáradtolajat, olajszűrőket és mosószert. Új szabály határozza meg július 1-től, hogy miből mennyit adhatunk le egy nap, egy évben a hulladékudvarban. Az éves korlátozásnál a mennyiséget az idei év hátralévő időszakára meg kell felezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában