Lelki élet

2023.10.24. 08:00

Sporttal, munkával álcázzuk függőségeinket

Az alkoholistát, a drogost lenézzük, a fittneszőrültet csodáljuk, a csokievést túlzásba vivőt aranyosnak tartjuk, mint Gombóc Artúrt, a munkamániást hatékonynak. Következetlenek vagyunk a függőségek megítélésekor, pedig mindegyik során ugyanaz az ártalmas, leépítő berögződés ismétlődik végtelenül.

Rimányi Zita

Forrás: pexels.com

Vannak elnézettebb és kevésbé elnézett függőségek, pedig mindegyik súlyos probléma, olykor a sportolás, az egészségtudatos életmód vagy a pénzkereset mögé bújtatva – állítja Kardos Klára veszprémi klinikai szakpszichológus, aki arról is beszélt, hogy bármit is viszünk túlzásba azért, hogy a kiskorunkból hozott rejtett fájdalmainkat tompítsuk, az azokból keletkező hiányaink keserűségét pótcselekvéssel csillapítsuk, átesünk a ló túloldalára.

„A ló mindkét oldalán ugyanúgy nincs semmi, arra kellene törekednünk, hogy meg tudjuk ülni" – fogalmazott érzékletesen szakértőnk. Egy felnőttnek már szembe kellene néznie azzal, hogy a személyiségét károsító torzulásokért ugyan nem ő a felelős, de rajta múlik, hogy kezd-e azokkal valamit. Azért is fontos lenne az ilyesmit megoldani, hogy ne adjuk tovább a gyerekeinknek. Az a legjobb, ha belátjuk, hogy érdemes elindulni az önismeret útján, megfelelő segítővel.

A függők, a függőség megbélyegzése – bármelyik formájáról is van szó – szintén hiba – szögezte le a Balatonalmádi Egészségfejlesztési Iroda munkatársa. Mindig sérültség rejlik a mélyén, és az ítélkezés hatására még lejjebb kerül az érintett. Együttérzéssel érdemes fordulni felé, ugyanakkor a megértés nem azonos az egyetértéssel. Megérthetjük, hogy a leszokás nem valamiféle akaraterő-próba, önmegtartóztatás összeszorított foggal, hanem az okok kezelése, a fájdalmas lelki sebek felfedése, gyógyítása. Nem kell egyetértenünk azonban azzal, ha az érintett nem kér segítséget e téren, nem akar maga is tenni a változtatás érdekében.

Olvasóink dönthetik el, miről beszélgessünk pszichológus szakértőnkkel legközelebb. Kérdéseiket elküldhetik a [email protected] e-mail-címre. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában