Tapas bakonyiasan

2023.11.22. 20:31

Megint a tévében főzött a zirci szakképző párosa

A tapas, a spanyol gasztronómia jellegzetessége lehet bakonyias. Ezt bizonyította be a Duna Tv Család-barát című magazinműsorában a zirci szakközépiskola két oktatója. Élő adásban készítettek különleges borkorcsolyákat, amiket maguk kísérleteztek ki, főként kis kollégáik, azaz diákjaik véleményei alapján.

Rimányi Zita

Azért kaptak másodszor is meghívást, mert legutóbb jól sikerült a bemutatkozásuk és ezúttal a spanyol tapasokat gondolták újra, bakonyi fejjel

Fotó: Reguly-középiskola

Megint a kukta szerepét vállalta a Pápai Szakképzési Centrum Reguly Antal Szakképző Iskolájának és Kollégiumának igazgatója, Horváth Attila, aki nemrégiben kezdte el a szakácsmesterség alapjait elsajátítani. A zirci intézmény vendéglátás-szakoktatójával, Somogyi Tamással együtt ugyanis ismét a Duna Tv Család-barát című műsorának stúdiójában főztek. Legutóbb többek közt elárulták a stábtagoknak a zöldcukor és a zöldolaj titkát. Azért kaptak másodszor is meghívást, mert legutóbb jól sikerült a bemutatkozásuk és ezúttal a spanyol tapasokat gondolták újra, bakonyi fejjel. 

zirci iskola főzés tv-ben
Azért kaptak másodszor is meghívást, mert legutóbb jól sikerült a bemutatkozásuk és ezúttal a spanyol tapasokat gondolták újra, bakonyi fejjel
Fotó: Reguly-középiskola 

– Idegen terep volt nekem a tapasok világa, de ez volt a feladat és azért vállaltam szívesen, mert legalább kimozdított a komfortzónámból, és ezzel a tanítványaimnak megmutathattam, mennyi lehetőséget ad ez a szakma az alkotásra. A spanyol tapasokat én borkorcsolyáknak nevezném. A szó jelentése: fedő. Onnan ered, hogy a borba belerepültek a muslicák, ezért sonkát tettek a poharakra vagy egy tányért, s akkor már azt gondolták, utóbbi ne legyen üres. Így kezdődhetett ezeknek a kóstolófalatkáknak a története, amiket mi bakonyiasan átgondoltunk, kicsit megváltoztattunk, de mi is pakoltunk falatkákat a borospohárra, amibe bakonyi bort, Othellót töltöttünk – mondta el lapunknak Somogyi Tamás és azt is tőle tudjuk, hogy a stúdióba előre elkészített házi bagettet vittek. Hiszen a tévéműsor rendje szerint csak ötven percük volt arra, hogy mindennel elkészüljenek, amit terveztek, míg a magazinműsor műsorvezetői a vendégeikkel beszélgettek. Ehhez a mozdulatsorokat előre be kell gyakorolniuk.

húsgolyó bacon tapasz
A tévéműsor rendje szerint csak ötven percük volt arra, hogy mindennel elkészüljenek
Fotó: Reguly-középiskola 

A lábasukban többek közt bakonyi fűszerzésű paradicsomragu rotyogott, amibe több fokhagymát tettek a szokásosnál, és zúzott, olívaolajba áztatott fokhagymával kenték meg a forró pirítóst, amire a ragu került. Füstös ízt adtak neki a fűszerezéssel. A paradicsomos húsgolyókba pedig erdei gombákat tettek, az eredeti recepthez képest újdonság volt benne a magyar füstölt sonka is. Ezek mellé kerültek a tálcákra a baconba göngyölt, aszaltszilvás mozzarellagolyók, és mindezt olajbogyóval, parasztsonkával, zöldségekkel tálalták. Adás után a helyszínen hamar elfogyott minden falat. A Somogyi-Horváth páros pedig már készül a következő tévés főzésre, amire még karácsony előtt sor kerül. Addig kikísérlezetnek újabb finomságokat, ezért ismét számítank tanítványaikra, akikre kis kollégákként tekintenek. Velük kóstoltatják meg a próbafőzések eredményét, mert a véleményük segítheti a zirci Reguly szakképző újabb sikeres képernyős szereplését. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában