Múltidéző

2024.03.06. 14:00

Emlékmű a tihanyi hajóállomás felett: fotók a szovjet katonáktól a turistákig

A tihanyi Lepke-soron, a hajóállomás fölötti domboldalon, a műút mellett található a Darányi-emlékmű. Sokan nem is igazán vetnek rá egy pillantás sem, megszokott látvány az alkotás évtizedek óta, melyet a debreceni születésű Tóth Gyula szobrász készített és 1938 júniusában állított a Balaton Szövetség közadakozásból. A dombormű Baumgartner Alajos munkája.

Juhász-Léhi István

Darányi Ignác a 19–20. század fordulójának kivételes tehetséggel megáldott agrárpolitikusa volt, aki sokat tett a magyar mezőgazdaság fellendítéséért, és több mint egy évtizeden át irányította a Földművelésügyi Minisztériumot.

A Magyar Országos Tudósító így írt 1937. szeptemberében: ,,A Balatoni Szövetség mintegy két évvel ezelőtt akciót indított Darányi Ignácnak, a nagy földművelésügyi miniszter emlékének megörökítése érdekében. Az emlékbizottság rövidesen megalakult, és összegyűjtötte az emlékmű elállításához szükséges összeget. A Darányi Ignác-emlékbizottság dr. Strommer Viktorin tihanyi apát elnöklésével helyszíni szemlét tartott Tihanyban. A bizottság megállapította, hogy a több mint tíz méter magas, tihanyi lávakőből és füredi mészkőből tervezett obeliszknek és kétnyílásos kapuzatnak elhelyezésére legalkalmasabb a tihanyi kikötővel szemben lévő kis domb, amelyen ma a zászlórúd áll. Az emlékművet Tóth Gyula szobrászművész tervezte. A Darányi Ignác-emlékművet Cséplő Ernő, a Balatoni Szövetség igazgatóságának javaslatára jövő tavasszal építik fel és leplezik le."

A napokban jártunk az emlékűnél, készítettünk néhány fotót, és összevetettünk a Fortepan szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum archív fényképeivel, melyeken ugyancsak szerepel a Darányi-emlékmű 1945-ben, 1957-ben, 1961-ben, és 1966-ban. A környezet természetesen rengeteget változott, ám a monumentum áll és hirdeti Darányi emlékezetét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában