„Elvarázsol” és nyomot hagy a közönségében

2018.04.25. 10:00

A hobbijában találta meg élete hivatását is az ajkai származású bűvész

A bűvészvilág Johnny Diablo művésznéven ismeri az évek óta Salzburgban élő bűvészt.

Borsos Renáta

Kártyatrükkjeit, egyéb látványos show műsorait, szemináriumi megmutatkozásait siker és elismerés kíséri, nemzetközi szinten is. Ajkán és vonzáskörzetében töltötte gyermekéveit. Művészetének szárnypróbálgatásai, és az első komolyabb fellépései is hazai pályához köthetők. Amikor ideje engedi, hazalátogat, beszélgetésünkre örömmel szánt időt.

Nem bízott semmit a véletlenre, nyilván a bűvészetről „csak” beszélni nem lehet. Egy gasztronómiai csúcsokhoz felérő ételcsodát sem elég szavakkal körül írni, az ízek harmóniájáról kóstolás nélkül hitelesen nem lehetne véleményt formálni. Johnny már az elején „elvarázsolt”, koncentráltam, mégis csak annyit észleltem, amint az ujjai között a kártyalapok követhetetlen ütemben pörögtek, átváltoztak, kicserélődtek. Beszélt hozzám, a figyelmemet a bűvészkedése minden másodpercéig lekötötte. Meggyőződésem, hogy ez volt az az illúzió, amire egy laikus csakis azt mondhatja, ez nem trükk, hanem varázslat.

A kártyalapokkal mesterien bánó Johnny Diablo a bűvészetben lelte meg hivatását Fotó: Tóth János

-Tizenhárom évesen találkoztam előszőr egy bűvésztrükkel testközelből. Napokig nem hagyott nyugodni, hogy vajon, hogyan is kerülhetett egy pénzérme a colás üvegembe. Ott, a bűvész rögtönzött előadása annyira belém égett, hogy determinálta az utat számomra. Az előzményeket, ha felidézem, hét éves koromtól színjátszó körbe jártam, néptáncoltam, balett órákat vettem, gyermekként volt szerencsém a Polányi Passióban játszani, színésznek készültem. Ami nagyon vonzott a színházi világban, hogy mi van egy szerep mögött, hogyan épül fel a darab, mi van a háttérben. A bűvészet azért is csodálatos számomra, mert itt az aprólékos részleteket, a háttér munkát nagyon kell ismerni, a lehetséges színpadi történéseknek a skáláját be kell gyakorolni. Élesben már csak a show vihet. Aki szívből, zsigereiből bűvészkedik, olyat tud mutatni, amiért mindig emlékezni fognak rá, nyomot hagy – mesélte Johnny, akit az első találkozása a bűvészettel egész életére „megfertőzött”.

Johnny szinte azonnal megérezte a szikráját ennek a világnak, autodidakta módon képezte magát, profi bűvészek szemináriumaiból, bűvészvideokból tanult, nem volt egy külön mestere. Gyorsan fejlődő szakma révén, a mai napig új trükkökön dolgozik, a show hipnózis világa felé orientálódik. Megtudtam, hogy a szakmai berkeken belül, megoszlanak a vélemények, hogy egy mestertől, vagy egyéb forrásokból szerezzék-e tudásukat a bűvészek. Félő, hogy ha egy adott személytől tanul az ember, akkor óhatatlanul is hasonlítani kezd rá, nem érik idegen impulzusok, és nehezebben alakítja ki a saját stílusát.

- Amikor előszőr látok egy trükköt, kezdeti lépésként, hagyom magam becsapni, az érdekel, mit érezhet a néző. A hatást várom, ha meglep nézőként, akkor bizonyára a saját közönségemből is hasonló reakciót vált ki. Vizuális típus vagyok, a bűvészek performanszát szeretem nézni, azokból sokat lehet tanulni. A memóriámra támaszkodom, hamar megjegyzem, és könnyen felidézem a trükköket. A gyors észjárás elengedhetetlen, mert sok esetben a pillanat tört része alatt kell megoldást találnom egy adott történésben – avatott be a bűvész a részletekbe.

Ahogy Johnny inspirálódik és tanul, úgy fontosnak tartja a fiatal bűvészek támogatását is. A közelmúltban szervezőként, a fiataloknak szemináriumi nappal készültek, egy barátjával közösen, Budapesten. Akik alázattal tekintenek a szakmára, érzik, hogy egy-egy ilyen szeminárium, fejlődésük szempontjából, a megszerezhető tudás lehetőségével, egy igazi kincsesbánya. Sokan kérnek tőle tanácsot, fordulnak hozzá segítségért.

- Amibe elég komolyan beleástam magam az utóbbi időben, az a hipnózis világa. Egy rövidebb kényszerpihenő miatt, a saját egészségemre fókuszálva a hipnózisnak köszönhetem, hogy mára teljes lényemmel a bűvészet felé fordulhatok. Hipnózissal az ember mindent el tud érni, ami fejben dől el. A megszerzett tudás által olyan kapuk nyíltak előttem, amikre korábban nem is gondoltam volna. A munkámban is hasznosíthatom. A jövőben a show hipnózist fogom ötvözni a bűvészettel – ismertette Johnny, aki minden megmutatkozásával olyan nyomot kíván hagyni az emberekben, mint amilyennel ő is tizenhárom évesen találkozott. Sok bűvészt elismer, de a piedesztálon mindig az a bűvész marad, akit gyermekként látott. Vágya, hogy őrá is hasonlóképpen gondoljanak. Erre minden lehetősége adott, a szakmailag a profizmus útján haladó karizmatikus, hivatásának élő bűvésznek, akit novemberben, Ausztriában, egy rangos nemzetközi versenyen a legjobb előadónak választottak.

A hipnózis ereje

Kiderült, hogy lelki szinten, amire azt hitte, motiválja, inkább hátráltatta, testi tünetként egy átmeneti kézremegésben manifesztálódott. A hazai hipnózis mesterétől nagyon sok ismeretet szerzett, neki köszönheti, hogy volt szerencséje az egyik legnagyobb indonéz mestertől, Dodie Magisstól is tanulni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában