Az Élelmiszer-pazarlás Megelőzéséért

2019.10.09. 07:00

Szakmai elismerést kapott az innovatív nemesvámosi vállalkozás

Az elismerésre nagyon büszkék vagyunk, örülünk, hogy felülről is értékelik erőfeszítéseinket, és ez újabb erőt és lendületet ad a további újításokhoz, fejlesztésekhez – nyilatkozta a díjazott vámosi vállalkozás vezetője.

Molnár Sándor

A díjátadón készült képen Nagy István agrárminiszter, Bésán János és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke látható Fotó: Agrárminisztérium

Szeptember végén rendezték meg a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A megnyitóünnepségen különböző kategóriákban díjazták a kiállítókat.

Az Élelmiszer-pazarlás Megelőzéséért Díjat vehette át Élelmiszer-előállítás kategóriában az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület védjegyese, a nemesvámosi Peiba Termelő és Kereskedő Kft., amely tökmagolajat gyárt. Ebben a kategóriában olyan vállalkozásokat díjaztak, amelyek a náluk keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét eredményesen csökkentik úgy, hogy az nem rontja számottevően a termelési hatékonyságukat.

Bésán János, a Peiba Kft. ügyvezetője elmondta, hogy cégük a tökmagolaj előállítása során eleve a hulladékmentes technológiát igyekezett megvalósítani.

A díjátadón készült képen Nagy István agrárminiszter, Bésán János és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke látható Fotó: Agrárminisztérium

– Jelen pályázatunkban azt a törekvésünket mutattuk be, hogy melléktermékünket milyen módon próbáljuk a takarmányozási felhasználás helyett értékesebb, emberi fogyasztásra alkalmas formába hozni, forgalmazni. Ez a hulladékcsökkentés, pazarláscsökkentés egyik szintje. Nagyon jólesett, hogy kis méretünk ellenére a bírálók pályázatunkat kiemelték, díjra ítélték.

Úgy gondoljuk, hogy rendkívül fontos maga az állami kezdeményezés, eleve a problémára való felhívás, de igazából elsősorban mindenkinek a saját portáján kell rendet tennie, törekednie a pazarlás csökkentésére. Néha egészen apró ötletekkel, lépésekkel tudunk spórolni, és talán az sem meglepő, hogy ezzel a gazdasági hatékonyságunkat is növeljük, ami pedig minden piaci vállalkozás saját érdeke is egyben – fogalmazott az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!