Rekordot döntött a Balatoni Borok versenye

A tó mind a hat borvidékéről minden eddiginél több, összesen 360 minta érkezett száz termelőtől a 18. Balatoni Borok versenyére, amelynek bírálatát pénteken tartották Balatonfüreden, a Danubius Hotel Annabellában. A megnyitóra meghívták a sajtó képviselőit.

Kovács Erika

A megnyitó után elkezdődött a borok bírálata, amit nyolc bizottság és egy társadalmi zsűri végzett

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a szervező több mint százéves Balatoni Szövetség titkára köszöntőjében elmondta, a Balatoni borrégió legjobb nedűit fehér, rozé, vörös, desszert, pezsgő, illetve gyöngyöző kategóriában értékelik, és különdíjakat is átadnak. Idén a rendezvénnyel kapcsolódtak az Európa Kulturális Fővárosa Veszprém-Balaton 2023 (EKF 2023) programhoz.

Vászolyi Judit, a hotel igazgatója üdvözölte az eseményt, amit a szálloda megnyitása utáni napon szerveztek. A tegnapi száz vendégszám péntekre megháromszorozódott, és további jelentős növekedést mutatnak a foglalások. -A borok nagyon fontosak a vendéglátásban, az idegenforgalomban, különösen a helybeliek, mondta. Hebling Zsolt, a Balatoni Szövetség társelnöke aláhúzta, a termelők a versenyen, a megmérettetésen túl visszaigazolást kapnak a munkájukról. –Ebben a térségben a bor mindig is meghatározta az emberek életét, ahogy történik ma is. A BSz, amely a tó körül 80 taggal működik, az összefogással segíti a térség gazdaságát, társadalmát, és már 18. alkalommal az egyik legrangosabb szakmai esemény rendezője, közölte, majd üdvözölte, hogy az EKF 2023 program Európa középpontjába helyezi Veszprémet, a Bakonyt, a Balatont, és megmutatja a világnak a régió kitűnő borait.

Példaértékűnek nevezte a versenyt Gál Péter, az Agrárminisztérium főosztályvezetője, mert a mintegy 9000 hektáros Balaton borrégióban kiváló szakmai munkát végeznek, valóban régióban gondolkodnak, amely jelentős piaci sikereket hozhat. Ezt tovább kell erősíteni, amely még jobb helyzetbe hozhatja a helyi szőlő és bortermelőket. Méltatta a kisebb termőhelyeket, ilyen mások mellett a tihanyi, a Káli-medencében lévő, a csopaki, a Nivegy-völgyi és a sümegi.

A megnyitó után elkezdődött a borok bírálata, amit nyolc bizottság és egy társadalmi zsűri végzett
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Tungli Péter az EKF 2023 program gasztronómiai és borászati koordinátora párhuzamot vont az EKF és a borverseny között, mert mindegyik célja a térség, a régió népszerűsítése. Elismeréssel beszélt a borversenyről, amely kitűnő értéket képvisel. A most kiválasztott borok közül egy társadalmi zsűri később kiválasztja az EKF és Veszprém borát. Előbbi a borokból jelentős mennyiséget megvásárol, amit elajándékoznak a rendezvényeiken. Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus, a bíráló bizottság elnöke a verseny apropóján a helyi értékeket, illetve a karaktert emelte ki. A megnyitó után elkezdődött a borok bírálata, amit nyolc bizottság és egy társadalmi zsűri végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!