Újjáélesztik a szőlőhegyet

2017.10.27. 11:30

Mostanában sok fiatal kapott kedvet a borászathoz

Gyakran emlegetik „Kisbadacsonyként” a vanyolai szőlőhegyet, ahol a 18. század óta van jelen a borászat.

Polgár Tibor

A vanyolai szüreti felvonulás a szőlőhegyre tartott. Kis képünkön Ruip Tamás Fotó: Polgár Tibor

Az utóbbi időben úgy tűnt, kihasználatlanul maradnak a közel 60 hektáros terület remek adottságai, ám egy fiatal generáció feltűnése új lendületet adhat a helyi szőlészetnek.

Jelenleg körülbelül 30 gazda, köztük sok fiatal foglalkozik borászattal a mintegy félezer lakossal rendelkező Vanyola nagy múltú szőlőhegyén.

A vanyolai szüreti felvonulás a szőlőhegyre tartott. Kis képünkön Ruip Tamás Fotó: Polgár Tibor

Ruip Tamás, a Vanyolai Szőlőhegyi Egyesület elnöke a Naplónak nyilatkozva elmondta, az 1800-as években már készültek feljegyzések a térségről, amit Kisbadacsony néven is ismernek. Többek között a falu híres szülötte, Vajda Péter reformkori költő némely írásában szintén említést tesz a területről. – Őseink régóta művelték a szőlőhegyet, melynek adottságai lehetővé tették, hogy a borosgazdák magas minőségben folytassák a tevékenységüket. Sajnos az elmúlt időszakban kissé elhanyagolttá vált ennek a 60 hektáros területnek a nagy része, ám mostanában sokan kezdik újra felfedezni az itteni értékeket. Egyre nagyobb az érdeklődés a vanyolai szőlészet iránt, és szerencsére fiatalok is kedvet kaptak ehhez – jegyezte meg Ruip Tamás. Mint mondta, versenyeken begyűjtött több elismeréssel, érmes helyezéssel büszkélkedhetnek a vanyolai borok, amik között a chardonnay, a kékfrankos, a kékoportó és a rozéfélék a legnépszerűbbek, de különlegességeik is vannak.

Varga Rita, Vanyola polgármestere Ruip Tamás szavaival összhangban a minőségi helyi borok mellett a táj szépségét emelte ki. Meglátása szerint a falunak és a szőlőhegynek egyaránt remek a fekvése, utóbbi pedig a község nagy értékét jelenti. – Nagyon örülök, hogy a korábbiakkal ellentétben sokan fantáziát látnak a szőlőhegyünkben. Az pedig mindannyiunkat büszkeséggel tölti el, hogy nyertes borok is kikerülnek innen – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, a faluban régóta tervezgették egy szüreti felvonulás megrendezését, amit idén végre megvalósítottak. A kiválóan sikerült mulatság remek közösségépítő program volt, ami megmozgatta a helyi fiatalokat és idősebbeket egyaránt. A vidám, színes őszi díszekkel felvonulók a focipálya mellett gyülekeztek, majd végighaladtak Vanyola összes utcáján. Többek között a helyi asszonykórus is kísérte a menetet, aminek a szőlőhegy volt a végállomása. A rendezvényt egyebek mellett a vanyolai gyerekek és néptáncosok fellépése ugyancsak színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában