Minden kutya szeret játszani

2017.10.09. 13:21

Minden kutya szeret játszani – Kutyaiskolások tartottak bemutatót Veszprémben

Rengeteg emberi szót megért, alapesetben 40-50 szót biztosan tud egy átlagos kutya, de több százat is képes megtanulni

Molnár Sándor

Az időjárás nem volt kegyes a hétvégén az Alfadog Kutyaiskolásokhoz. A „Mit tud egy kiképzett kutya? ” címmel meghirdetett bemutatót a szemerkélő eső miatt az Eötvös Károly Megyei Könyvtár kapubejárójában, szűk fedett helyen kellett megtartaniuk. A kutyák és gazdáik ennek ellenére lelkesen adtak számot közös tudományukról, Szántó István kutyakiképző pedig sok érdekességet mesélt a Könyves Vasárnapra szervezett programon.

Elhangzott például, hogy minden kutyatulajdonosnak magának kell eldöntenie, hogy mennyire szeretné kiképezni kedvencét. Persze ez függ a kutya fajtájától, jellemétől, habitusától is. Vizslából ne akarjunk őrző-védőt, egy német juhászból pedig „incsi-pincsi” kutyát nevelni.

A mai világban a kutyát tarthatjuk kertes házban vagy emeletes házban, lakásban. Egy a lényeg, hogy mindenhol teremtsünk olyan feltételeket, hogy jól érezze magát. Egy kertbe kitett kutyának, amelyik csak ott van és védi a területét, nincsen jó élete. A kutya családcentrikus, ezért a kertes házban is tanítsunk meg különböző dolgokat neki, foglalkozzunk vele. Minden kutya szeret játszani, feladatokat megoldani és a gazdájával kommunikálni.

– Ha az ember együtt él a kutyával, akkor annak nem csak törvényben előírt szabályai vannak. Az a felelősség, hogy magunkhoz vettük, az legyen egy olyan emberi érzés, hogy elégítsük ki a fajtának megfelelő igényeit, az energiáit vezessük le és a mentális képességeit is aknázzuk ki valamilyen szinten – vallja a kutyakiképző.

 

Egy kutya mindenre megtanítható, ami a fajra jellemző viselkedésben megnyilvánul. A legalapvetőbb feladatoktól, mint az ültetés, fektetés, állítás, behívás, láb mellett menetelés, vagy, hogy hogyan viselkedjen az utcán, a problémamentes együttéléshez ezt mind meg kell tanítani. A mai világban követelmény is, hogy neveljük a kutyát és képezzük is bizonyos feladatokra – fogalmazott Szántó István.

Nyolc-tízhetes korától, amikor magunkhoz vesszük, azonnal nevelni kell. Minden életciklusnak megvannak a gyakorlatai, amit be kell tanítani a kutyának, akkor lesz egy olyan társunk, akivel 15 éven keresztül együtt tudunk élni a társadalom elvárásainak megfelelően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában