Szerethető Munkahely Díj

2017.11.26. 14:30

Mitől jó egy munkahely?

A bér, a megbecsültség, a munkatársak, a tárgyi környezet, a változatos kihívások. Mindezen szempontok egyszerre határozzák meg az ideális munkahelyet. Példaadó cégeket, valamint munkavállalókat kérdeztünk meg a témában.

Laskovics Márió

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója

A Szerethető Munkahely Díjat, melyet ismert nagyvállalatok vezetőit is soraiban tudó szakmai zsűri döntése alapján 2017-ben a Happ Fuvarozó és Szállítmányozó Kft. nyert el, a DreamJo.bs csapata hozta létre, hogy bemutassák azokat az itthoni kis- és középvállalkozásokat, akik remek példával járnak elöl abban, hogyan lehet a kollégáik számára olyan környezetet teremteni, amiben öröm dolgozni.

A Happ Kft.-nél hisznek benne, hogy ha nap mint nap odafigyelnek munkatársaik igényeire, azzal sokszínűbb, erősebb, és végső soron sikeresebb vállalat lehetnek. Büszkék rá, hogy ez kívülről is látszik. A kampány során több mint húszezren láthatták, hogy a Happ Kft. egy emberközpontú, szakmailag is erős csapat, ahová még hétfőn is jó bejönni dolgozni. Az áruszállítással és logisztikával foglalkozó céget a Happ család alapította több mint húsz éve, és a cégcsoportot ma is családi vállalkozásként működtetik, kihasználva az ebben rejlő személyes, közvetlen kapcsolattartási lehetőségeket. Elkötelezettek a folyamatos fejlődés mellett, ennek érdekében rendszeresen képzik munkatársaikat, fejlesztik szállítóeszköz-állományukat és bővítik szolgáltatásaikat.

A pápai központú Bakonyerdő Zrt. a jó munkahely – követendő – mintapéldája. Varga László vezérigazgató úgy fogalmazott, csak akkor várhatják el, kérhetik számon dolgozóiktól a teljesítményt, ha feladataik elvégzéséhez biztosítani tudják az összes megfelelő feltételt. A 63 ezer hektár állami erdőterületet kezelő erdőgazdasági részvénytársaságnak 570 munkavállalója van, akik széles palettájú munkakörülmények között, irodákban, faipari üzemekben, erdőben dolgoznak.

Fontosnak tartja a munkavállalók megbecsülését, a versenyképes bért, és annak időbeni kifizetését. A helyi adók és bérjárulékok befizetését is határidőben teljesítik. Fizikai dolgozóik órabére 700-1600 forint között mozog munkakörtől függően. Erdészeik havi bruttó 250 ezer forintot keresnek, valamint évente ugyanennyi értékben új munkaegyenruhát vásárolhatnak. Erdőgondnokaik havi bére bruttó 340-380, erdészeti igazgatóiké 600-650 ezer forint. Továbbá terepjárót biztosítanak nekik, s a gépparkot folyamatosan frissítik. Kocsifutási költségeiket is megtérítik, átlagban havi 100 ezer forint értékben, fejenként.

A béren kívüli juttatásokról elmondta, dolgozóik hatféle csomagból válogathatnak. Például: évi bruttó 250 ezer forintos cafeteria, évi 6 köbméter illetményfa, Szép kártya. Irodai alkalmazottaik számára az alapbéren, a cafeterián és a munkaruhán túl eredményes évben bérkiegészítést is fizetnek.

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója

Mint mondta, a pénz alapjában még nem jelenti azt, hogy valaki jó szájízzel megy be egy munkahelyre. A Bakonyerdő Zrt.-nél arra törekednek, hogy személyes, szinte családias munkakapcsolatok alakuljanak ki, dolgozóik az adott mikrokörnyezetben érezzék jól magukat, segítsék egymást, ugyanis a megfelelő emberi, illetve tárgyi környezet kialakítása lojalitást eredményez. Évente szerveznek kollektívaépítő, szakmai rendezvényeket, többnapos kirándulásokat, sportnapot. A legjobban teljesítő munkavállalóikat nívós díjakkal tüntetik ki, hölgy dolgozóikat nőnapon virággal köszöntik.

Németh Anna szerkesztő-műsorvezető

Munkatársaik egészségére is próbálnak odafigyelni: a jelentkezők háromévenként úgynevezett menedzserszűrés keretében teljes orvosi kivizsgáláson vehetnek részt. Örülnek annak, hogy több fiatal hölgy munkatársuk is gyermeket vár. Ez közvetett pozitív visszacsatolásként arról tanúskodik, hogy a munkahelyükön biztonságban érzik magukat, mernek gyermeket vállalni, mert körülményeiket optimálisnak ítélik ehhez.

Farkasdi Lajos biztonsági őr

Németh Anna másfél éve dolgozik szerkesztő-műsorvezetőként a Pápa Városi Televíziónál. Szerinte attól jó egy munkahely, hogy az ember azzal foglalkozik-e, amivel szeret. Ha igen, akkor akár rosszabb körülményeket is elfogad, mert élvezi a munkáját. Egy jó munkahelyen fontos a jó légkör, a csapategység, a kreativitás, és hogy a dolgozónak lehessenek ötletei, amiket meg is valósíthat. Fontos, hogy éreztessék vele, számítanak rá, megbecsülik a munkáját. Nagyon szereti a munkáját, mert változatos, az új-kihívások által fejlődni tud. A közalkalmazottak bérezésével nincs megelégedve, úgy véli, a diplomások nagyon minimális fizetést kapnak, ezen lehetne javítani.

Farkasdi Lajos biztonsági őr szerint egy jó munkahelynek három alappillére van: jó kereset, a dolgozó szeresse és értse a munkáját, illetve a jó légkör: a személyes kapcsolatok és a tárgyi feltételek. Mint mondta, közel félmillió magyar, köztük sok diplomás is kénytelen nyugaton munkát vállalni a jobb kereset végett, és nem azért, mert önszántából távol szeretne élni a családjától.

Kemény Éva tanár

Kemény Éva tanár úgy véli, egy munkahely alapvetően az emberek hozzáállásától lesz jó, akkor, ha a kollégák együttműködnek, segítőkészek, és a közös dolgokat megbeszélik. A szanyi katolikus iskola, ahol most tanít, ilyen munkahely. Ráadásul a gyerekek meghálálnak minden jó szót és törődést. Itt mindennap történik vele valami jó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában