magyarpolány

2017.12.17. 11:00

Hazahívnak a kálvária fényei

Amikor este, úton hazafelé megpillantom a kálvária fényeit, megdobban a szívem, közeledek az otthonom felé, fogalmazta meg egy magyarpolányi lakos.

Tisler Anna

Némethné Penk Ildikó óvodavezető átadta a polgármesternek a gyermekek által készített karácsonyi képeslapot

Grőber József polgármester szerint küldetés, hogy ő és a képviselő-testület a civil szervezetekkel közösen azon dolgozik, hogy az 1300 fős, német nemzetiségi hagyományait ápoló települést minden lakosa otthonának érezze, ahova jó hazatérni. A falusi turizmus is felfedezte a kiváló adottságú községet, amelyik évente több alkotótábornak és a Magyarpolányi Passiónak ad otthont. Már hazajárnak Magyarpolányba a festők, a szobrászok, a fafaragók. Februárban Kodály-tábort tartanak, amelyre a magyar zenei élet kiválóságait, egyetemi oktatókat, nagy múltú kórusok vezetőit várják.

Némethné Penk Ildikó óvodavezető átadta a polgármesternek a gyermekek által készített karácsonyi képeslapot

- A programokat az egész település a magáénak érzi, segítenek, amiben lehet – fogalmazta meg a polgármester. – A résztvevők megérzik a szeretetet, és örömmel térnek vissza akár turistaként is. Egyik évben például a helyi pék szabadnapján ment be, hogy a táborozóknak reggelre friss kiflit süssön. Aki eljön hozzám a hivatalba, Magyarpolány címerével díszített csészéből ihatja a kávét vagy a teát. Kis dolgok ezek, de fontosak. Mi nem a költséges marketingmunkával tesszük vonzóvá magunkat, hanem az odafigyeléssel. A leghatékonyabb reklám a jó véleménnyel távozó vendég. Mi nem a mennyiségre törekszünk, a település el sem bírná, ha mindennap több-busznyi látogató érkezne.

A fejlesztéseket úgy tervezik, hogy az a lakóknak és a látogatóknak is hasznos legyen. Egy turisztikai pályázat keretében szakrális teret alakítanak ki, amely a lelki megújulást, az elmélyülést szolgálja. A Zöld élet háza programban őshonos növényeket ültetnek, gondoznak, majd a termést feldolgozzák és helyi termékként értékesítik. A 326 millió forintos program része még egy rekreációs központ is. Tervezik a főtér megújítását, amelyről lakossági fórumot kívánnak tartani. Remélik, sokan eljönnek, elmondják a véleményüket, javaslataikat. A polányiakat érdekli a település sorsa. Köztér közlekedésbiztonsági átalakítását tervezik, parkolókkal, a téren szökőkúttal, az autóbusz-megállót az út másik oldalára helyezik. A Dózsa utca járdáját jövőre saját erőből építik. Ha mindez megvalósul, több mint félmilliárd forinttal nő a település vagyona.

Nő a beköltözni akarók száma, az ingatlanokra van kereslet, ezért az árak is magasak. Az önkormányzat hét hektár területet vásárolt lakóparknak. Olyan lakóövezetet terveznek, ahol mindenki felépítheti álmai otthonát az igényei szerinti nagyságú telken, az ingatlan stílusát és méretét bizonyos szabályok betartásával a tulajdonos határozza meg. A területen lesz park, közösségi tér, talán még egy tó is. Ma sokan a természet közelében, csendben, jó levegőn szeretnének élni. – A község gondoskodik a lakosairól életük minden szakaszában – mondta Grőber József. – Minden kisgyermek születésekor felvonjuk a babazászlót, ez ugyancsak egy apró figyelmesség, amelyre legközelebb februárban kerülhet sor.

A hidat lakossági felajánlásból újították fel

Minden kisgyermek helyben készült bölcsőt kap, amit ha kinő, a szülők visszahoznak és a következő újszülöttnek adnak tovább. Anyagilag is támogatja önkormányzatuk a gyerekvállalást, hiszen a csecsemő 50 ezer forint életkezdési támogatást és 20 ezer forint értékű ajándékcsomagot kap. Működik egy bölcsődei csoport az óvoda épületében, amelyet hamarosan minibölcsődévé alakítanak át 7 férőhellyel. A szolgáltatásra van igény, az édesanyák, ha a kicsi elhelyezését meg tudják oldani, visszamennek dolgozni.

Az óvodában és az iskolában német nemzetiségi oktatás folyik. Az óvodások többek között verseket, néptáncot tanulnak, és a falu rendezvényein fellépnek a felnőttekkel együtt.

Az iskolában komoly művészeti nevelés folyik. A gyerekek számos hazai, sőt nemzetközi rajzversenyen érnek el kiváló helyezést. A gyerekek mellett az idősekről is gondoskodnak. Bentlakásos otthont terveznek – amennyiben a pályázati kiírások lehetővé teszik – azoknak, akik helyben élték le az életüket, és már gondozásra szorulnak. Nekik biztosítanák úgy a megfelelő körülményeket, hogy nem kellene elhagyniuk a megszokott környezetüket. A faluban működik egy nyugdíjasklub, amelynek tagjai figyelnek egymásra, segítenek ott, ahol szükséges. A tagok havonta kétszer találkoznak, már színjátszó csoportot is alakítottak.

Az idei legnagyobb beruházás a sportöltöző volt mintegy 43 millió forintos költséggel, amelynek anyagi fedezetét a társasági adóból befolyt támogatás és az ehhez szükséges önkormányzati önrész biztosította. A múltjukat is őrzik. A temetőben az első és második világháború ál-dozatainak emléket állító szobrot és kopjafát a Honvédelmi Minisztérium által kiírt pályázatból kívánják fel-újítani. A kitelepítés 70. évfordulójára a Magyarpolányban élő Diénes Attila szobrászművész készít bronz-szobrot. A nagyméretű, egy méter magas, bőröndön ülő anyát és leányát ábrázoló szobor elkészítésére gyűjtést szerveznek. Az elkészítést Zwönitz és Edelsbach testvértelepülés is támogatja. Sok kisebb felújítás lakossági felajánlásból valósul meg. A paphíd faszerkezetének felújítása dr. Mártony Géza adományából és keze munkája által valósult meg. A hídpillér újjávarázsolását Unger Róbert végezte saját költségének terhére. Természetesen a felújításból a közmunkások is kivették a részüket.

A kitelepítés 70. évfordulójára bronzszobrot készít a helyben élő szobrászművész, Diénes Attila Fotók: a szerző

A nemzetiségi hagyományaikat is ápolják. A Német Nemzetiségi Egyesület dalköre mellett megalakult a Magyarpolány Hangja kórus, és a Rozmaring nyugdíjasklubnak is van ma már énekkara. A kórusok szakmai vezetője Grőberné Adorján Renáta énektanár, karnagy.

- Ma már úgy tudunk összeállítani egy másfél órás műsort, hogy csak helybeliek szerepeljenek – fogalmazta meg a polgármester. – Sok országosan elismert alkotó él a községben, akik részt vesznek a közösség életében.

A karácsonyt is közösen várják. Ismét felállították a betlehemet és az adventi koszorút, a harmadik örömvasárnapon a főtéren ismét bemutatják Jézus születéstörténetét, amely előadás után a nézőket forró csokival, teával vagy forralt borral várják a szervezők és a helyi Brixol futballcsapat tagjai. Szenteste az éjféli misére látogatókat az idén is kis ajándék meglepetés várja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában