területvédelem

2018.01.24. 19:37

Önkéntes tartalékosnak álltak

A megyében tavaly kezdték el az önkéntes állomány feltöltését. Január 24-én 34 fő kötött szerződést Veszprémben, így jelenleg összesen 85-en vannak, akik vállalták az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatot.

Molnár Sándor

A Magyar Honvédség átalakítja és megújítja önkéntes tartalékos rendszerét, amelynek új eleme az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati forma. Az ország valamennyi járásában tartalékos századokat alakítanak azzal a céllal, hogy szükség esetén, helyben álljon rendelkezésre egy kiképzett, felkészített, alkalmazható erő.

Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Veszprémi Előkészítő Részlege 34 önkéntessel kötött szerződést szerdán. A ceremónián részt vett Huszár Péter alezredes a védelmi bizottság titkára és Soós Gyula őrnagy, a 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka is. Jelenlétükben látták el kézjegyükkel a szerződést a jelentkezők.

Az egyetem vegyész hallgatóját, Orbán Lehelt mindig is érdekelte a katonaság. – Ez a szolgálati formula olyan lehetőséget ad, hogy akár a civil élet mellett is szolgálhatom a hazámat és a közösséget – fogalmazott a 20 éves fiatalember, aki a hazaszeretete miatt vállalta a szolgálatot.

A szerződést most aláírók között három lány is előfordult. A veszprémi Tarjányi Adrienn katonacsaládban nevelkedett és részben ezért jelentkezett. Másrészt, 1996-ban látta a G.I. Jane című filmet és azóta szeretett volna katonalány lenni.

Fotó: Balogh Ákos

A Veszprém Megyei Előkészítő Részleg parancsnoka, Simon Gyula Mátyás alezredes elmondta, hogy a jelentkezők a saját lakóhelyük környezetében látnak majd el feladatokat és évente maximum 20 napra hívhatóak be. Az önkéntesek jogosultak úgynevezett szerződéskötési-és ezen kívül rendelkezésre állási díjra is, amely megegyezik a mindenkori minimálbérrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában