Pénzokos 

2018.01.15. 07:05

Pénzügyekről tanulnak a felső tagozatos diákok Csabrendeken

Újszerű kezdeményezésekben vesznek részt az iskola tanulói Németh György technika-, életviteltanár irányításával.

Tisler Anna

Németh György a tankönyvvel Fotó Tisler Anna

A szakértők bevonásával készült tananyag hetedikes és nyolcadikos diákok pénzügyi ismereteit, vásárlói tudatosságát fejleszti. Három éve vesznek részt a Magyar Nemzeti Bank és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Pénz7 témahéten. Ebben a tanévben a helyi tantervükben alkalmazzák a Pénziránytű Alapítvány által akkreditáltatott Küldetések a pénz világában című tankönyv anyagát. Múlt évben a próbaverziót használó pedagógusok véleményezhették, így közvetve ők is részt vettek a tananyag kidolgozásában. Németh Györgytől megtudtuk, hogy az iskola a környezettudatos magatartás kialakítását segítő PontVelem elem és használt mobiltelefon-gyűjtés kapcsán találkozott a Pénziránytű Alapítvány képviselőivel, majd kezdték a közös munkát. A pénzügyi ismeretek oktatását technika-, történelem- vagy osztályfőnöki órákon végzik, de remélik, hamarosan a tantervbe is beilleszthetik. A tervek szerint 16 leckét vesznek. A diákok szeretik a foglalkozásokat, a szülők is hasznosnak tartják azt.

Németh György a tankönyvvel Fotó Tisler Anna

- Életszerű példákból kiindulva beszéljük meg, hogyan kell beosztani a havi jövedelmet vagy zsebpénzt úgy, hogy kitartsunk a hónap végéig. Fontos, hogy már ebben az életkorban tudatosuljon az, hogy miért veszélyes a túlköltekezés, a meggondolatlan hitelfelvétel. A családi költségvetésnél fontos a tervezés. A diákok tudják, hogy a kiadásokat a fontossági sorrend szerint tervezzük, a villanyszámla fontosabb, mint a moziba menés. Tudják, melyek a bankszámla előnyei, hogyan kell használni a netbankot. Az országos szervezésű PénzOkos Kupán két éve Görhes András, Hegedüs Benedek és Turcsi Zsombor országos ötödik helyen végzett. Idén ismét indul a verseny.

Az iskola másra is oktat. A kertjében a diákok zöldségféléket, gyümölcsöt termesztenek, megtanulják azok tartósítását, karácsony előtt pedig mézeskalácsot sütöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában