Milyen évet zárt és mit vár az újtól?

2018.01.23. 15:55

Veszprém megye országgyűlési képviselői értékelik az elmúlt esztendőt

Mi jellemezte a tavalyi évet, mit tudott megvalósítani? Mit vár a 2018-as esztendőtől? – kérdeztük megyénk országgyűlési képviselőitől.

Napló-összeállítás

A termőföld és a Balaton védelme a célja

- 2017-ben folytatott munkám során egyaránt volt kudarc és siker – jegyezte meg Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő. Mint mondta, parlamenti tevékenységét a magyar termőföld és a kisemmizett kistermelők érdekeinek védelme határozta meg. Felszólalásaiban, indítványaiban ezzel, illetve a Balaton megvédésével foglalkozott. – Veszprém megyében elsősorban Zirc környékén vannak problémák az állami földhasználattal. Sajnos bebizonyosodott, amit évek óta mondok, hogy a bérbeadás döntő többségében az európai uniós támogatások lenyúlásáról és nem a vidéki foglalkoztatásról, nem a termelésről szól. A másik kiemelt témám a Balaton védelme volt. Nem tagadom, ebben személyes indíttatás is szerepet játszott. Ugyanis az a kemping ugyancsak bekerült egy nagyon furcsa tulajdonosváltásba, ahol 25 éven keresztül parcellát béreltünk. Így sok százan kényszerültünk más megoldást keresni megszokott üdülésünk helyett. Ez a kisebbik baj, a nagyobb az, hogy a bezárt kempingek ingatlanbiznisz áldozatává válhatnak. Ennek megakadályozására törvényjavaslatot nyújtottam be, hogy a Balaton-part ne lehessen véglegesen a gazdagok kiváltsága, a kempingek ne lehessenek beépíthetők. Javaslatomat a kormány azzal utasította el, hogy átfogó törvénybe kerül a vízparti területek védelme. A jogszabály a parlament előtt van, ezt óriási személyes sikernek is tekintem, így megszűnhet a biznisz lehetősége. Ha a folyamatban lévő ügyeket a hatóságok sikeresen blokkolják, a spekulánsok most rosszul járnak, és győzhet a népakarat – fogalmazott Gőgös Zoltán.

Gőgös Zoltán Fotó: Polgár Tibor

Az MSZP országgyűlési képviselője elismerte, pártja nehéz éven van túl, Botka László visszalépésével sok támogatót vesztettek, és új koncepciót kellett felépíteniük. Gőgös Zoltán szerint 2017 végére a megkötött megállapodásokkal visszahozták a kormányváltás esélyét, és Karácsony Gergellyel szövetségben valós baloldali alternatívát tudnak ajánlani. Hozzátette, most a programjuk megismertetése a legfontosabb, és ő maga is azért dolgozik, hogy új, baloldali kormánya legyen az országnak.

- Az országos politikában a kormány és a Fidesz folytatta az emberek agyának átmosását, egyúttal újabb ellenség jelent meg Magyarország egén Soros György személyében. Ez véleményem szerint nem más, mint figyelemelterelés az ország problémáiról. 2017 végére kipukkadt a gazdasági lufi, egekbe szökött az államadósság és nőtt a hiány, valamint az infláció – nyilatkozta az ellenzéki politikus.

Egyensúlyt teremtett a módosított erdőtörvény

- A korábbiakhoz hasonlóan 2017-ben is az vezérelt, hogy mind országgyűlési képviselőként, mind pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökeként segítsem, előmozdítsam a hazai agrár- és élelmiszer-gazdaság szereplőinek, köztük a több mint 11 ezer Veszprém megyei kamarai tagnak a hatékony munkáját, sikeres gazdálkodását – hangsúlyozta az előző évet értékelve Győrffy Balázs. Hozzátette: ennek érdekében több törvénymódosító javaslatot is benyújtott, önállóan vagy éppen képviselőtársaival közösen. Ezeknek közös célja volt, hogy az adminisztrációs terhek csökkentésével, különböző kedvezmények biztosításával, valamint a rendezett piaci kapcsolatok ösztönzésével jelentősen javuljon a kamarai tagok versenyképessége.

Győrffy Balázs Fotó: Polgár Tibor

- Megyénk adottságait figyelembe véve meghatározó lépés volt az erdőtörvény kétharmados többséggel elfogadott módosítása, amely megteremti az erdő és az erdőgazdálkodásból élők érdekeit szolgáló összhangot, egészséges egyensúlyt. Veszprém megye településein szemmel látható a gyarapodás, amely nagymértékben köszönhető a helyi agrár- és élelmiszer-gazdaság dinamikus fejlődésének. Az agrárium így ismét az érdeklődés előterébe került, amit jól mutat, hogy a megye már két nagyszabású agrárkiállítást is magáénak tudhat: a Pápai Agrárexpó és a veszprémi Bakony Expó több tízezer látogatót vonzott – jegyezte meg a Fidesz országgyűlési képviselője. Úgy fogalmazott, a kamarai tagság érdekében végzett munka legnagyobb elismerése számukra egyértelműen a novemberi agrárkamarai választás sikere volt. Mint mondta, Veszprém megyében a választás egyfajta szimpátiaszavazásnak volt tekinthető, hiszen csak a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) állított listát, ennek ellenére a részvételi arány jóval meghaladta az országos átlagot.

- Megyénk az ötödik volt az országos rangsorban. A kamarai választásokon országosan az érvényes szavazatok több mint 88 százalékát kapta a Magosz és 17 szakmai szövetségese. Ez a siker komoly felhatalmazást, de egyben felelősséget is jelent. Folytatnunk kell a megkezdett munkát, legyen szó akár az élelmiszerek áfájának csökkentéséről, a gazdák megerősítéséről, vagy az élelmiszeripar versenyképességének növeléséről. A közösen elért eredményeket számba véve bízunk benne, hogy az áprilisi választáson is rászolgálunk a bizalomra. Ez nyújthat garanciát arra, hogy a kormányzattal együttműködve továbbra is segítsük a vidék gyarapodását és szolgáljuk a hazai agrárium egészét – zárta gondolatait Győrffy Balázs.

Hozzon változást a 2018-as esztendő

- A 2018-as év rendkívül mozgalmas kezdetet ígér a magyar társadalom számára, ahogyan azt a 2017-es év utolsó hetei már előre jelezték – mondta el Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője. – Az országgyűlési választásokkal együtt járó felfokozott belpolitikai hangulat jelei már mutatkoznak, sőt, időnként túl is csapnak a normalitás keretein. Mindez azonban ne szegje kedvüket attól, hogy a demokratikus jogaikat gyakorolva kifejezzék véleményüket az országban zajló folyamatokról. 2017-ben sajnos semmit sem javult a helyzet hazánk legkritikusabb problémái tekintetében. A korrupció mértéke a rendszerváltás óta eltelt időszakban sosem volt ekkora, az oktatás és az egészségügy romokban, az elvándorlás mértéke egyre fokozódik. Egyre nyílik az olló a társadalom legszegényebb és a kormány-közeli, közpénzekből milliárdossá tett leggazdagabb réteg között.

Kepli Lajos

A parlament és a demokratikus intézmények működése, így a demokrácia is puszta díszletté vált a hata-lom kezében. Ellenzéki képviselőként ezt nap mint nap a saját bőrömön tapasztalom. Azt szeretném, hogy a 2018-as év mindannyiunk életében jelentős változást hozzon. Olyan Magyarországon szeretnék élni, ahol az érdemek számítanak, nem a párthovatartozás. Ahol senkinek nem kell félnie, hogy ellehetetlenítik, megfélemlítik, kirúgják, veszélybe sodorják a megélhetését csak azért, mert nem ért egyet a kormány politikájával, és ennek hangot is ad. Ahol nincsenek az egészségügyben várólisták, ahol nem kell külföldre menni, ha normális megélhetést szeretne valaki maga és családja számára. Egy szabadabb levegőjű országban szeretnék élni, hiszen mi, magyarok mindig is szabadságszerető nép voltunk. Mindezek megvalósulását kívánom mindannyiunknak az új esztendőre.

Idén Európában a legfőbb érték a biztonság lesz

Várhatóan 2018 márciusától már használhatják az autósok a 8-as számú főút Várpalotát elkerülő szakaszát, így biztonságosabb és gyorsabb lesz a közlekedés. Várpalotán jelentős kormányzati támogatásból belterületi járdák és utak újultak meg. Balatonfüred sikeresen rendezte meg a FINA vizes világbajnokság nyílt vízi versenyeit, így több beruházás is elkészült a városban: a mélygarázs, a wifi-hálózat és a kamerarendszer.

Kontrát Károly Fotó: Sági Ági

Kontrát Károly, Veszprém megye 2. számú választókerületének kormánypárti országgyűlési képviselője, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára lapunknak elmondta: Magyarország tovább erősödött az elmúlt évben és a gazdaság teljesítőképessége lehetővé tette, hogy sikeres évet zárjunk.

- Balatonalmádi 2017-ben közel kétmilliárd forint összegű pályázati támogatást nyert el. A magtár a város tulajdonába került a kormány támogatásának köszönhetően és sikeres rendezvények otthona lehet. Almádi a fiatalok és a sport városa is, nemrég kezdődtek meg egy új futballpálya építésének az előkészületei – emelte ki Kontrát Károly.

Az idei évtől kezdődően Balatonfűzfőn jelentős iskolafejlesztés valósulhat meg. Veszprém megye az ország egyik legbiztonságosabb térsége, 2017 végén 56 új szolgálati járművet kapott megyénk rendőrsége.

A képviselő külön figyelmet fordít a kis településekre Balatoncsicsótól Küngösig, mert fontos tartja, hogy az ott élők is megkapják ugyanazt az esélyt, amit a nagyobb településen élők.

- Például közel 18 millió forintból egy új közösségi teret alakítottunk ki a Somlyó-hegy lábánál, Felsőörsön 28 millió forint kormányzati támogatásból újult meg az óvoda. A kistelepülések támogatását sikeresnek tartom, hiszen javult a népességmegtartó erő a választókerületben – tette hozzá Kontrát Károly. Hangsúlyozta: 2018 a családok éve lesz, a családok megerősítéséről és támogatásáról szól.

A Balaton fejlesztésére 365,4 milliárd forint uniós és hazai pénzt költhetünk 2020-ig és a cél az, hogy a Balaton és térsége Európa legbiztonságosabb üdülőövezete legyen. A képviselő szerint idén a biztonság lesz a legfőbb érték Európában és a kormány elkötelezett hazánk biztonságának a szavatolásában, amelyhez minden forrást biztosít.

Folyamatos fejlesztések, csökkenő bürokrácia

- A 2017-es esztendő a megye és a választókerületem számára is sikeres volt, és minden remény megvan arra, hogy ez 2018-ban ugyancsak így legyen. Az ország gazdasági sikerei és az uniós támogatások megteremtik ennek a lehetőségét – nyilatkozta a Naplónak Kovács Zoltán kormánypárti országgyűlési képviselő. Mint mondta, például a megye legnagyobb cégei közül többnek nyújtott milliárdos nagyságrendű állami támogatások, a pápai bázisrepülőtér jelentős fejlesztései, a pápai húsgyár újabb megmentése egyaránt a munkaerő megtartására és a foglalkoztatás bővítésére irányuló lépések voltak. Kiemelte: az országos 3,8 százalékos munkanélküliségi ráta alatt van a megyei érték. Már inkább munkaerőhiányról beszélhetünk, ezért is fontos a közfoglalkoztatottaknak az elsődleges munkaerőpiacra történő irányítása, akik képesek és akarnak is dolgozni. Ezt 1,2 milliárd forinttal segítették tavaly a kormányhivatalok.

Kovács Zoltán Fotó: Polgár Tibor

- Veszprém megye a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében közel 18,1 milliárd forint támogatást kapott. Például ipari parkokra 2,5 milliárd, turizmusra csaknem hárommilliárd, környezetvédelemre 3,4 milliárd, helyi gazdaságfejlesztésre 770 millió forint jut, de ugyancsak kerül csatorna- és közműfejlesztésekre, önkormányzati intézmények megújítására, szociális és foglalkoztatási programokra, valamint közlekedésfejlesztésre. A megyében 24 kilométer alsóbbrendű út újulhat meg a közeljövőben a TOP keretében. A hazai forrásokkal együtt 2018-ban összesen 70 kilométer út rekonstrukciója valósul meg 7,5 milliárd forint értékben. Többek között a pápai önkormányzat 650 millió forint kormányzati támogatást fordíthat belterületi utak felújítására. A megyét érintő két legkomolyabb útfejlesztés a 83-as főút Győr és Pápa közötti 37 kilométeres, kétszer kétsávos út megépítésének megkezdése, illetve a Várpalotát elkerülő út közeli átadása – tekintett előre Kovács Zoltán, aki megyei fejlesztési biztosként is tevékenykedik. A parlamenti képviselő hozzáfűzte, a választókerületében az intézményeknél jelentős fejlesztések történtek a zirci és a pápai kórházban, ezek 2018-ban is folytatódnak.

- Elindítottuk a bürokráciacsökkentési programot. Az ehhez kapcsolódó 1500 törvényből 305-t módosítottunk, 79-et hatályon kívül helyeztünk. Ennek egyik eredménye, hogy a nyolc napon belül elintézett ügyek száma jelentősen nőtt. Átláthatóbbá és takarékosabbá tette az államigazgatást a központi hivatalok részbeni megszüntetése, a járási hivatalok megerősítése. Mindez azt szolgálta, hogy az ügyintézés a lehető legközelebb kerüljön az állampolgárokhoz és a vállalkozásokhoz. Az átalakítás 6,4 milliárd forint megtakarítást hozott – hangsúlyozta a Fidesz országgyűlési képviselője.

Kifejtette, az államigazgatást szolgáló középületeket is megújítják, hogy kulturált körülmények között fogadhassák az ügyfeleket. Idén nyárig mintegy 320 kormányhivatali épület újulhat meg országosan a környezet- és energiahatékonysági program keretében, összesen 26,3 milliárd forintért. Eddig közel 220 épület rekonstrukciója megtörtént. Megyénkben 26 épület megújítására nyílt lehetőség 1,3 milliárd forintból, ebből már 25 épületet átadtak.

- A kormányablak-hálózat fejlesztése sikeres kezdeményezés. Évente csaknem 13 millió ügyet intézünk a 270 kormányablakban. Újdonság, hogy ezután 91 helyszínen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kirendeltségei is elérhetők a kormányablakokban. Veszprém megyében gyakorlatilag minden járásszékhelyen elérhetővé válik a NAV ügyfélszolgálata. A programok egy része hosszabb távon válik érezhetővé a polgárok számára, és amennyiben megkapjuk a bizalmat, tavasszal tovább folytatjuk a választókerület, a megye és az ország fejlesztését – zárta gondolatait Kovács Zoltán.

Mindenkinek segít pártállástól függetlenül

Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint ismét egy tartalmas évet tudhatunk magunk mögött, mely élményekben és sikerekben is gazdag volt.

Rig Lajos Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- A parlamenti munka és az ahhoz kapcsolódó feladatok sok elfoglaltságot jelentenek, mégis próbálok a lehető legtöbb időt a választókörzetemben tölteni. A kezdetektől igyekszem aktívan részt venni az Országgyűlés munkájában, melyet jól mutat, hogy eddig 74-szer szólaltam fel a Parlamentben és 413 indítványt nyújtottam be. A 2018. évi költségvetéssel kapcsolatban 102 módosító indítványt adtam be, amelyek mindegyike a választókörzet érdekeit szolgálta volna. Számomra egyformán fontos minden itteni lakos, éljen bármelyik településen, szimpatizáljon bármelyik párttal vagy jelölttel. Igyekszem mindenkit meghallgatni és mindenkinek segíteni, amiben tudok – szögezte le lapunknak az országgyűlési képviselő. Hozzátette, hogy a parlamenti ülések mellett aktívan vesz részt a Népjóléti Bizottság munkájában is, illetve rendszeresen fordul a kormányhoz a választókerülettel, illetve az egészségüggyel kapcsolatos kérdésekkel, észrevételekkel. Mandátuma megszerzése óta is töretlenül küzd a tapolcai kórház aktív ágyainak visszaszerzéséért és a megfelelő ágazati bérekért.

- Parlamenti egyeztetéseim és az adatokkal alátámasztott nyomásgyakorlás eredményeként sürgősségi fogadóhellyel bővülhet a tapolcai kórház, megtéve ezzel az első lépést a biztonságosabb beteg-ellátás felé. A tapolcai intézmény funkcióbővítése óriási terhet venne le az ajkai kórházról. Helyi összefogással megakadályoztuk a nyírlaki kastélyból a pszichiátriai betegek környező falvakba költöztetését. A kormány tervezete nem a köz érdekét szolgálja és szembe megy a helyiek, a szakma és a betegek érdekeivel. Német kapcsolataimon keresztül többször sikerült egészségügyi és szociális intézményekbe felszereléseket és bútorokat hozni. Töretlenül hiszem, hogy van még kiút a politika mocsarából és eljön az idő, mikor a magyar emberek valós gondjai lesznek az elsődlegesek azoknak, akiket a nemzet megválasztott az ország vezetésére. A képviselőség egész embert kívánó feladat. Sőt, sokszor még több is. Köszönöm mindenkinek, aki segített ebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában