Gyors segítség a bajban

2018.02.13. 17:30

Megmentik az egyedülálló várpalotai ősmaradvány-lelőhelyet

Mintegy 25 millió forintból újítják fel a Szabó-féle homokbánya természetvédelmi területen lévő rézsűt és bemutatóhelyet – jelentette be a helyszínen Kontrát Károly országgyűlési képviselő.

Szabó Péter Dániel

A várpalotai homokbánya területén elvégzendő munkálatok összesen 25 millió forintba kerülnek Fotó: Szabó Péter Dániel

Lapunk hasábjain is több ízben írtunk már a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésében lévő egykori várpalotai homokbányáról, amelynek legfőbb földtani természeti értékét a hazai és nemzetközi viszonylatban is egyedülálló, különleges jelentőségű ősmaradvány-lelőhely jelenti. A 16 millió éve itt hullámzó tengerből több, mint 400 csiga- és kagylófaj meszes váza maradt meg épségben, s látható előzetes bejelentkezést követően a bemutatóhelyen.

A várpalotai homokbánya területén elvégzendő munkálatok összesen 25 millió forintba kerülnek Fotó: Szabó Péter Dániel

Molnár Árpád, a homokbánya mellett található ház tulajdonosa közel 20 esztendeje él Várpalotán.

Molnár Árpád elmondta, az elmúlt néhány évben vette észre, hogy az épület és a bánya közötti terület az erózió következtében folyamatosan omladozik. Az ügyben megkereste Kontrát Károlyt, a térség országgyűlési képviselőjét, aki segítséget ígért. Felkereste a nemzeti park igazgatóságát, hogy együtt megoldást találjanak a veszély elhárítására. A helyszíni felméréseket követően egy pályázati lehetőségnek köszönhetően végül sikerült a beruházáshoz forrást szerezni a Környezet és Energiahatékonyság Operatív Program keretében.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója elmondta, a várpalotai homokbánya területén zajló munkálatok összesen 25 millió forintba kerülnek. Ebből 18 millió forintot tesz ki a homokbánya rézsűjének stabilizálása, a fennmaradó részből pedig az egykori szubtrópusi tengerpart megőrzött nyomait bemutató hely felújítására fordítanak.

A munkálatok január közepén kezdődtek, és a tervek szerint három hónap múlva fejeződnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában