Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

2018.03.03. 10:55

Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig születnek újak – megemlékezés Zircen

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek Zirc város polgárai február 25-én, a Városházán, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján.

Kelemen Gábor

Az ünnepséget szervező Zirci Országzászló Alapítvány nevében Egervölgyi Dezső köszöntötte a szép számmal összegyűlt emlékezőket, majd Juhász Antal elszavalta Horváth Sándor „Üzenet testvéreimnek” című versét.

Megemlékezést tartottak Zircen Fotó: Kelemen Gábor

Vitéz Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet elnöke betegség miatt nem tudott részt venni a megemlékezésen, gondolatait Mayer Ferenc Sándor, a szervezet alelnöke, egykori politikai elítélt tolmácsolta. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország kétszer került a kommunizmus karmába: elsőként 1919-ben, egy rövid és rémséges időszakra, majd 1945 után csaknem öt évtizedre elnyelte hazánkat a vértől vörös diktatúratenger. A kommunista propaganda végig hazudott bűnös múltjáról. „Az 1945-ös szovjet megszállás angyalarcú szovjet katonája egy valójában asszonyainkat és leányainkat megbecstelenítő, a polgári lakosságot módszeresen kifosztó barbár volt, a mögötte álló Szovjetunió pedig nem a népek nagy barátja, hanem véres kezű, elnyomó terrorállam.”  Napjainkban a magyar ifjúságnak példamutató nemzeti hősök kellenek, mert „ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig születnek újak”. Ezért mindenkor tisztelettel emlékezünk azokra, akik 1919-ben, 1944–45-ben, 1956-ban és a diktatúra éveiben a kommunizmus ellen küzdöttek – hangzott el a beszédben.

Az áldozatokra emlékeztek és áldást mondtak a történelmi egyházak képviselői; Dékány Á. Sixtus apát, olaszfalui plébános, Vecsey Katalin református lelkész és Szakos Csaba evangélikus lelkész, majd Kovács Attila nyugalmazott csetényi református lelkész is megosztotta gondolatait a közönséggel.

„Hűséggel a Hazához Érdemkereszt” kitüntetést kapott a Zirci Országzászló Alapítvány és Bittmann Károly Fotó: Kelemen Gábor

Kitüntetés átadására is sor került, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet Országos Elnöksége 1956 szellemi örökségének megőrzéséért és a magyarságnak tett szolgálataiért a „Hűséggel a Hazához Érdemkereszt” kitüntetést adományozta a Zirci Országzászló Alapítvány és Bittmann Károly részére.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában