ünnepi mise

2018.03.11. 12:41

Magyar – lengyel barátság napja – A hit, amely összeköt

A magyar és a lengyel köztársasági elnöki is pár is részt vesz március 24-én a magyar - lengyel barátság napja alkalmából rendezett ünnepi szentmisén a Szent Mihály Bazilikában.

Juhász-Léhi István

dav

Március 18-án a Piarista és Helyőrségi Templomban nyílik az a kettős kiállítás, amelynek Slawik és Antal címe és a lengyel, a magyar és a zsidó nemzet hőseit mutatja be. Azokat, akiket zsidókat mentettek a II. világháború során. Ezzel a tárlattal kezdődik a magyar-lengyel barátság hete Veszprémben. Az esemény kapcsán rendezett sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény ugyanakkor Szent II. János Pál és XXIII. János pápák életútját bemutató gyűjteménnyel is készül.

Márfi Gyula, veszprémi érsek elmondta: vallási és egyházi alapjai is vannak a két nemzet jó kapcsolatának, és a hit az, amely összeköti a két országot. Megemlítette Szent Kingát és Boldog Jolánt is, IV. Béla király leányait, akik „Lengyelországban teljesedtek ki”.

Március 24-én Erdő Péter bíboros, prímás mutat be latin nyelvű szentmisét a Szent Mihály bazilikában Veres András püspökkel, Stanislaw Gadecki érsekkel és Márfi Gyulával.

Az ünnepi eseményen a magyar és a lengyel köztársasági elnöki pár mellett az egyházmegye papsága is részt vesz.

Nagy Károly apát kanonok, a bazilika főplébánosa a lengyel – magyar együttműködés fontosságát emelte ki, hangsúlyozva azt is, hogy a lengyel vallásos nép. Az apát kanonok ugyanakkor kezdeményezte az illetékeseknél, hogy Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét a bazilika megkaphassa.

Elhangzott az is, hogy az Érseki Turisztikai Központ Szent Kinga konferenciát és kiállítást szervez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában