Emlékéhez méltóan

2018.03.23. 07:00

Mostantól Szalay Gyöngyi nevét viseli a vívóterem Tapolcán

Szalay Gyöngyi diákkori vágya valósult meg 2001 szeptemberében, amikor átadták a gimnáziumban a vívótermet, ahol végigér a pást, ahol edzőként, majd testnevelő tanárként élte mindennapjait, és amely a mai naptól az ő nevét viseli.

Tóth B. Zsuzsa

A névadó ünnepségen a vívóklub gimnazista növendékei tartottak bemutatót Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt a Szalay Gyöngyi emlékére elnevezett vívóterem névadó ünnepségén Varga Tiborné, a Batsányi János Gimnázium igazgatója csütörtökön.

- Emlékezni gyűltünk össze volt diákunkra és kollégánkra, az olimpiai bronzérmes és hétszeres világbajnok párbajtőrvívó Horváthné Szalay Gyöngyire, akit alig három hónapja vesztettünk el. Ötvenedik születésnapját március 24-én ünnepelte volna, köszöntés helyett az emléke előtti tisztelgés, az egyéniségéhez méltó, hivalkodástól mentes emlékezés maradt számunkra – mondta az igazgató. Kranabet Marcell, a Tapolca Vívóklub elnöke méltatta Szalay Gyöngyi sportolói pályafutását.

- Nemcsak egy kiváló sportember nevét viseli mától a terem, hanem egy példaképét is. Gyöngyiben megvolt a tisztelet, szorgalom, becsület, kitartás, emberség. Akik ismerték, emlékezni fognak rá, akik nem részesülhettek ebben a megtiszteltetésben, azoknak feladatuk megőrizni és átadni ezt a szemléletet. Nem egyszerű, de roppant hálás feladat. Akik e teremben sportolnak, olyan alázattal és szorgalommal végezzék a munkát – legyen az edzői vagy sportolói -, amely méltó a Szalay Gyöngyi-vívóterem névhez – mondta az elnök.

A névadó ünnepségen a vívóklub gimnazista növendékei tartottak bemutatót Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az ünnepségen Gyöngyi özvegye, Horváth Ernő a vívóklubnak ajándékozta a sportoló 1996-os atlantai olimpián viselt formaruháját és akkreditációs kártyáját. Az eseményen videofelvételt játszottak be az 1993-as esseni vívó-világbajnokságról, Szalay Gyöngyi és Laura Chiesa asszójáról. A vb-n a női párbajtőr-válogatott csapatban nyert, Gyöngyi egyéni ötödik helyezett lett. Végül a vívó-klub gimnazista növendékei tartottak bemutatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában