Megismerkednek a várossal

2018.03.08. 10:00

A Veszprémi Nők Kerekasztala várja a lengyel szervezetet

Március 20. és 24. között a magyar-lengyel barátság hete alkalmából Veszprémbe érkezik a krakkói eFKa női szervezet.

Jákói Bernadett

A lengyel nődelegáció egy csoportja, akik március második felében Veszprémben vendégei lesznek a VeNőKe-nek Fotó: VeNőKe

A Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület tartalmas programokat állított össze a vendégek fogadására. A szervezési előkészületekről Máthé Évát, a vendégfogadó veszprémi nőszervezet, a VeNőKe elnökét kérdeztük.

A lengyel nődelegáció egy csoportja, akik március második felében Veszprémben vendégei lesznek a VeNőKe-nek Fotó: VeNőKe

- A veszprémi nőszervezetből 2011-ben hárman egy értékes, egyhetes történelmi, életrajzi, nemzetközi műhelymunkában vettek részt Krakkóban, az ottani nőszervezet, az eFKa vezetésével. A kapcsolat a két nőszervezet között azóta sem szakadt meg és most, a magyar-lengyel barátság hete keretében az eFKa négy tagja Veszprémbe látogat a VeNőKe meghívására – tájékoztatott Máthé Éva.

- Szeretnénk, hogy ne csak tagjaink, hanem a partner nőszervezetek is tapasztalatot gyűjthessenek vendégeinktől. A küldöttséget változatos programokkal várják a veszprémiek. Lesz egész napos tanulmányút Veszprém környékén, amelynek során a lengyelek megismerkednek a vidékfejlesztésben szerepet vállaló nők azon feladatvállalásaikkal, amelyekben a nők a kezdeményezők, kivitelezők, példaadók.

Március 22-én a Laczkó Dezső Múzeumban egy szimpózium keretében a részt vevő nőszervezetek mutatkoznak be, a magyar és lengyel nőmozgalmak aktuális kérdéseiről cserélnek eszmét. Lesz workshop, az eFKa nőszervezet történelmi, életrajzi műhelymunka-tapasztalatainak megosztásával a lengyel női választójog elnyerésének százéves évfordulója kapcsán nyílik fórum.

- A múzeumban a Látványkönyvtárban kap helyet A függetlenség asszonyai című kiállítás, amely a lengyel nők szerepét vázolja fel a szabadság elnyerésében. A kiállítást a budapesti Lengyel Intézet ajánlotta fel számunkra, készítője Lengyelország Történeti Múzeuma.

Március 23-án délelőtt a veszprémi Erzsébet ligeti Sissy-szobornál találkozva indul séta a királynék városában, A nők szerepe Veszprém történetében elnevezésű mottóval, történelmi, irodalmi, művészeti értékek bemutatásával, amelyeket az itt élt, vagy ide kötődő nőknek köszönhetünk – tájékoztatott Máthé Éva, a veszprémi szervezet elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában