Dardzsilingig

2018.03.10. 20:27

Zarándokúton a Nyugat-Tibeti kolostoroktól tartott előadást Flórián Csaba

A közelmúltban Flórián Csaba, vetítéssel egybekötött előadásán Kőrösi Csoma Sándorra emlékezett zarándokútjai és életének jelentősebb állomásai ismertetésével. Az előadó két évtizede kutatja a mai napig ismert legendát, így számtalan fotóval készült a bemutatóra.

Borsos Renáta Magdolna

Flórián Csaba vetítéssel egybekötött érdekfeszítő előadást tartott Kőrösi Csoma Sándor utazásai nyomán Fotó: Györkös József

A múzeumban érdeklődő közönség várta Flórián Csabát, aki az évek folyamán többször is gazdagodott a zarándokutak adta élményekkel és több mint tíz ezer fotóval. Utazásait egy meghatározó könyvélménye, és az erdélyi magyar író, utazó, Jakobos Ödön gyalogosan Dardzsilingig és vissza megtett útja inspirálta. A fotókkal és videókkal is illusztrált élménybeszámolón az előadó beszélt a testileg és lelkileg egyaránt erőt próbáló zarándokútjairól, a kolostorokról, az ázsiai világ kultúrájáról, a hajnali buddhista szertartásokról, temetkezési szokásokról. Nem feledkezett el említést tenni útjainak viszontagságairól, a veszélyes szakadékok mentén megtett túráiról sem.

Flórián Csaba vetítéssel egybekötött érdekfeszítő előadást tartott Kőrösi Csoma Sándor utazásai nyomán
Fotó: Györkös József

Kőrösi Csoma Sándor nyomán járva, kiderült, hogy a szakrális helyeket kivéve, az erdélyi magyar nyelvtudós sírja a legkeresettebb zarándokhely. A feljegyzések a születésének pontos dátumát vitatják, de annyi bizonyos, hogy Kőrösön, egy erdélyi kis faluban látta meg a napvilágot. Diákéveit Nagyenyeden töltötte, majd később tanulmányait a Göttingeni Egyetemen végezte. Tanárai biztatására Ázsiába indult, hogy a magyarok őshazáját megtalálja. A nyelvtudós élete alkonyára már húsz nyelven beszélt, számos könyvet írt a buddhizmusról, megalapította a tibeti-angol szótárt. Flórián Csaba előadásán méltatta Kőrősi Csoma Sándor érdemeit, utazásait, a teljesség igénye nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában