Pásztorünnep, delelőfa avatás

2018.06.04. 07:00

Fás Legelők Napját és Pásztorünnepet tartottak Olaszfaluban

Az emlékezés, a hagyományőrzés, az ősök tisztelete jegyében zajlott az idén másodízben a Zöldág Lovasudvarban a Fás Legelők Napja és Pásztorünnep.

Müller Anikó Hanga

Emlékfát avattak őseik tiszteletére, balról Németh Antal, Dékány Á. Sixtus, Boriszné Hanich Edit, Varga Antal

Délelőtt szakmai előadások voltak a bakonyi fás legelőkről, a pásztorvilág jelenéről, jövőjéről, dr. Varga Anna, a MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet ökológusa irányításával. Boriszné Hanich Edit polgármester asszony köszöntőjében kiemelte, a rendezvény célja a találkozás, a szórakozás, az egymásnak való örülés, ismerkedés a pásztorélettel, eszközeikkel, népviseletükkel, a falu értékeinek bemutatása. Varga Antal házigazda hangsúlyozta, a lovasudvar közösségi tér, mely nyitva áll mindenki számára, rendezvények színtere lehet.

Emlékfát avattak őseik tiszteletére, balról Németh Antal, Dékány Á. Sixtus, Boriszné Hanich Edit, Varga Antal

Értékelték az előzetesen meghirdetett rajzversenyt, első helyezést Hanich Fanni és Rudeczki Eszter ért el. Megható volt a pásztorok emlékfájának avatása, a rajta elhelyezett emléktábla leleplezése, melyre meghívást kaptak az ősi mesterség képviselőinek hozzátartozói. Az ötlet, a Malom-árok patak partján álló delelőfa áttelepítése Varga Antalé volt. – A csizma, a nadrág, amit viselek, az édesapámé volt. A delelőfához, ahol a pásztorok pihentek, az öcsémmel hordtuk az ebédet édesapánknak. Jött a szikra, a hatalmas, lábon száradt fát haza kell hozni, közösségi összefogással sikerült, az emléktáblára huszonnégy nevet vésettünk. Ennyivel tartozunk őseinknek, vallom, amennyi van a zsebedben, annyi legyen a szívedben, több lehet, de kevesebb nem, mondta.

A helyi óvodások is felléptek a műsorban

Németh Antal – az egyetlen jó egészségben lévő pásztor, aki még tud sudarat is fonni – emlékezett és helyezett el virágcsokrot a fánál. Dékány Á. Sixtus ciszterci apát, helyi plébános arról beszélt, harmóniának kell lenni a pásztor és a nyáj között, ehhez az odafigyelés és hivatásszerű törődés szükséges. Az Isteni gondoskodás kapcsán elmondta, az igazi pásztor magáénak tekinti a rábízott nyájat, gyarapítja lélekben, minőségben, létszámban egyaránt és megáldotta az emlékhelyet.

Jó hangulatú volt a hagyományőrző pásztornap

A szervezők a pásztornapot a gyermeknappal kötötték össze, gazdag programot kínálva az apróságoknak. Voltak logikai és ügyességi pásztorjátékok, lufi-bohóc, állatsimogatás, póni lovaglás, lovas kocsikázás, minden gyermeket virslivel és kürtöskaláccsal vendégeltek meg, a felnőtteknek birkából készült ínyencségeket kínáltak. A műsorban felléptek az óvodások, az iskolások, az egyházi és a Szivárvány kórus, verset mondott Mohosi Réka. A gyermekeket a Zsongoda-duó, a felnőtteket Koós János és Dékány Sarolta szórakoztatta, majd Mészáros Jocó zenéjére mulattak a résztvevők késő éjszakáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában