Összefogott Veszprém az egészségért

2018.09.24. 17:19

Az egészségnappal a Csolnoky Ferenc Kórházat támogatták

Az egészséges életmód, a betegségek megelőzése, időben történő felismerése, különös tekintettel a gyakori vastagbélrákra állt „Az egészség útja” című veszprémi rendezvénysorozat középpontjában, amit ötödik alkalommal szeptember 22-én, rendeztek meg a város több helyszínén a helyi önkormányzat, a kórház, civil szervezetek, művészek, iskolák összefogásával.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly / Napló

A programok bevételével a vastagbélrák kapcsán a kórházban a gasztroenteorológiát támogatják.

Köszönettel beszélt az egészségügy érdekében történt összefogásról Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere a megnyitón, a Lovassy László Gimnáziumban. Kiemelte a Leitold László vezette Szövetség az Egészséges Veszprémiekért Egyesületet, amely idén gazdasági társaságok támogatásával, egy millió forinttal segíti a kórház gasztroenteorológiai csoportját.

-Az egészségügy több évtizedes vágya teljesül azzal, hogy Magyarországon nemzeti vastagbélrák szűrő program indul el, amelyhez a kórház, és a mostani rendezvény is kapcsolódott, hangsúlyozta Dávid Gyula, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. Kiemelte, a háziorvosoknál történik az említett rákban leginkább érintett 50-70 éves korosztály széklet vérteszt vizsgálata. A pozitív esetek kerülnek abba az ötven centrumba, ahol endoszkópos vastagbélrák szűrést végeznek. Ennek a hálózatnak része a veszprémi kórház is. Az országban 24 intézmény kap, köztük a veszprémi a beavatkozáshoz szükséges eszközöket, amelyhez a mostani rendezvény bevételéből, illetve a támogatásból is tudnak venni újabbakat.

Fotó: Penovác Károly / Napló

A köszöntők után orvosok beszéltek a leggyakoribb betegségekről, Szita István a refruxról, Lakatos László az epeutak és a hasnyálmirigy-, Dömötör András a máj betegségeiről. Erdélyi Zsuzsanna a gasztroenteorológiai kórképeket részletezte, Lakner Lilla a technika szerepét emelte ki a betegség felismerésében, Dávid Gyula pedig a rákmegelőző állapotokról beszélt.

Lehetett látni újraélesztési bemutatót, kínáltak egészséges ételeket, és a lelki egészség kapcsán külön „szeretet” standot is állítottak, a diákok pedig sportprogramokon vettek rész jelezve a mozgás egészségmegőrző jelentőségét. A Petőfi Színház és a Kabóca Bábszínház aznapra megszervezett műsora bevételét szintén felajánlotta a kórháznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában