Tapolcafő

2018.09.19. 17:30

Forrásvíz, szarvaspörkölt és horgászat az Örvény-tavon

Idén sem maradt el a forrás napjának megünneplése a Tapolcafői Kertbarátkör szervezésében a helyi Forrás tanösvényen, ahol a bográcsban készült ételek mellett kulturális és szórakoztató programok is gondoskodtak a felhőtlen kikapcsolódásról.

Polgár Tibor

A forrás napi rendezvényen a vállalkozó szelleműek az Örvény-tóban csónakból horgászhattak számozott fahalakra Fotó: Somogyi Zoltán

Hagyománnyá vált a tapolcafői források megünneplése

Somogyi Zoltán, a Tapolcafői Kertbarátkör elnöke a Naplónak nyilatkozva kifejtette: 2013. szeptember 7-én avatták fel a tapolcafői Forrás tanösvényen a malomkereket, amelynek az átadásához kapcsolódóan Áldozó Tamás, Pápa polgármestere javaslatot tett arra, hogy minden év szeptember első szombatja legyen a forrás napja.

– 2014. szeptember első hétvégéjén ünnepeltük meg először a Tapolcafői Kertbarátkör és a pápai önkormányzat közös szervezésében a forrás napját, amely akkor Pápa 800 éves évfordulójához kapcsolódott. Azóta már hagyománnyá vált a tapolcafői források megünneplése, amelyek előtt minden esztendő szeptemberének elején rendezvények sorával tisztelgünk – jegyezte meg Somogyi Zoltán.

A forrás napi rendezvényen a vállalkozó szelleműek az Örvény-tóban csónakból horgászhattak számozott fahalakra Fotó: Somogyi Zoltán

Hozzáfűzte, a tapolcafői kertbarátok az idei, ötödik forrás napját Peti Sándor református kántortanító, iskolaigazgató általuk létrehozott emlékszobájának avatási ünnepségével indították. Ezt követően a program a Tapolca-forrás tanösvényen folytatódott. Itt Somogyi Zoltán nyitotta meg a rendezvényt, majd Gyimóthy Erzsébet vezetésével a tapolcafői Forrás Népdalkör népdalcsokrát hallgathatták meg a jelenlévők, akik megtekinthették a helyi óvodások műsorát is, melyet Tima Viktória állított össze. Közben Banai Ferenc és a Berki család által felajánlott, bográcsban főzött szarvas- és vaddisznópörköltet kínáltak az egybegyűlteknek.

Cicegével kedveskedtek a vendégeknek

– Már több alkalommal támogatta a kertbarátkört a nyárádi Erdélyi Zoltán és családja. Ők most cicegével kedveskedtek a vendégeknek. A tapolcafői kertbarátok a forrásvízen kívül „erősebb italokkal”, borokkal, üdítőkkel kínálták a forrás nap résztvevőit – fogalmazott Somogyi Zoltán. Megtudtuk tőle: a szervezők a gyerekekre is gondoltak, így volt szerencsekerék és többféle vízi játék, a vállalkozó szelleműek az Örvény-tóban csónakból horgászhattak számozott fahalakra. A sikeres horgászok és a játékban ügyes gyerekek ajándékban részesülhettek.

– A forrás napján totójátékot is szerveztünk, melynek kérdései a tanösvénnyel, a Tapolca folyóval kapcsolatosak voltak. A totó eredménye az idei esztendő végén megjelenő, 2019-es Tapolcafői kalendáriumban lesz olvasható. Az eseményen a vendégek beszerezhették a Peti Sándor-emlékszobából és a falumúzeumból részleteket ábrázoló, most megjelent képeslapot. A jó hangulatú, nagy sikert aratott ötödik forrás napi rendezvényhez Nagy Balázs zenéje és a remek idő is hozzájárult, a nagyszámú látogató kiválóan érezte magát – zárta gondolatait a Tapolcafői Kertbarátkör elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában