Ismét önállóvá váltak

2018.09.05. 07:00

Kevés iskolának sikerült elérnie azt, amit a szentkirályszabadjainak

Mintegy tíz év után vált ismét önállóvá a helyi Szent István Király Általános Iskola, miután a Veszprémi Tankerületi Központ támogatta a tantestület erre vonatkozó beadványát.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az intézmény az utóbbi kilenc tanévben a Hajmáskéri Gábor Áron Általános Iskola tag­intézményeként működött. Önálló státuszát a csökkenő gyereklétszám és az önkormányzat terhei miatt átmenetileg – a településen élő gyermekek helyben való oktatásának megőrzése érdekében – fel kellett áldoznia.

Az iskola elsős osztálya Fotó: Pesthy Márton/Napló

A megmaradást 2006-tól két éven keresztül a veszprémi egykori Gyermekek Házából elköltöző alapítványi iskolával való egyesülés biztosította, majd 2008 tavaszán született meg a döntés arról, hogy az oktató-nevelő tevékenységet Hajmáskér tagintézményeként folytatják tovább – idézte fel Horváth Zsuzsanna tanító.

Az iskola helyben tartását célzó ideiglenes megoldások azonban sokakban bizonytalanságot szültek, így 2013-ban az intézmény elvesztett két évfolyamot: az akkori 1. és 5. osztályt.

A folyamat iránya azonban az utóbbi néhány tanévben látványosan megfordult: a tanulók létszáma 68-ról 110-re ugrott. Az önállóvá válás lehetősége a 2017–2018-as évben vált reálissá, amikor kifutott az egyik „üres” évfolyam.

Országosan is kevés példa van arra, hogy egy tagintézmény le tud válni az anyaintézményről – emelte ki Széplaki Zoltán, a jelenlegi megbízott intézményvezető, korábbi tagintézmény-vezető. Ehhez szerinte négy fő tényező járult: a szülők töretlen bizalma, a tantestület áldozatos munkája, a fenntartó Veszprémi Tankerületi Központ és vezetője, Szauer István támogatása, valamint a helyi önkormányzat segítsége. Az intézmény vonzáskörzete kiszélesedett. Ennek oka többek között a sportolás kiemelt támogatása: tanulóik több mint fele sportol rendszeresen. Zöld környezetében, kis létszámú osztályainak családias légkörében több, a sportot kedvelő és egyéni bánásmódot igénylő gyermek találta meg helyét. Változatos délutáni elfoglaltságok, művészeti iskolai oktatás várja az érdeklődő tanulókat. A tanári kar a változások ideje alatt is jellemzően állandó maradt, több pedagógus helybeli, így a szülőkkel való kapcsolattartás egyszerűbb és természetesebb.

Az önállóvá válás legnagyobb előnye, hogy megszűnt az iskola megmaradása körüli bizonytalanság, emellett jóval több pályázati lehetőség nyílhat meg előttünk – jegyezte meg Széplaki Zoltán. A nyár folyamán az intézményi dokumentumokat átdolgozták a helyi igényeknek megfelelően. Az iskola az önálló státusz révén újra saját arculattal, névvel és identitással bír.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában